Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЗелена аптека: чим корисний цикорій?

Зелена аптека: чим корисний цикорій?

Этот материал также доступен на русском языке
Цикорій – це трав'яниста рослина із блакитними квітками. Інтерес представляє корінь цієї рослини. Розчинний цикорій, з якого готують напій, виготовляється з кореня. Корінь цикорію досить масивний, він може досягати 12-15 метрів завдовжки.

Головний плюс цикорію – інулін у його складі . Це пребіотик, який допомагає створити сприятливу мікрофлору у кишечнику. Крім інуліну, у складі кореня є вітаміни групи B, каротин, органічні кислоти, макроелементи.

Якщо ви купили розчинний цикорій, всі ці речовини в ньому збережені, так як порошок готується з висушеного екстракту, який не проходить хімічну обробку.

Кому корисний цикорій

Напій із цикорію рекомендують людям, яким не можна пити каву. Цикорій у цьому випадку – найкраща альтернатива. Також цикорій нормалізує мікрофлору кишечника, запобігає дисбактеріозу, зміцнює імунітет. Напій допомагає засвоювати вітаміни та макроелементи. Лікарські препарати, виготовлені з цикорію, використовують як жовчогінні, протимікробні та протизапальні засоби.

Корисні властивості:

  • заспокоює нервову систему, знімає стрес;
  • знижує тиск;
  • позбавляє організм від шкідливих речовин, очищає печінку;
  • підвищує апетит;
  • допомагає знизити рівень цукру на крові;
  • допомагає схуднути;
  • стабілізує роботу серця;
  • зберігає енергію та тонус організму без шкідливих наслідків для серця.

Цикорій має протизапальну та жовчогінну дію, тому його корисно вживати при панкреатиті (захворюванні підшлункової залози). Можна пити у вигляді відвару, настою чи чаю. Змішайте з такими травами, як мати-й-мачуха, кульбаба, грицики.

Напій із цикорію корисний і при цирозі печінки через високу кількість інуліну, смол та глікозидів. А рибофлавін, тіамін та аскорбінова кислота допомагають очистити не лише печінку, нирки, а й організм загалом. Тільки пити краще не розчинний напій, а відвар із трави, за бажання додати мед.

Екстракт кореня цикорію має протизапальну властивість і ефективний при артритах різного походження. При артриті також часто рекомендують скоротити вживання кави, тому що вона вимиває кальцій. Цикорій у разі буде чудовою альтернативою.

ПРОТИПОКАЗАННЯ

Цикорій не слід приймати при захворюваннях жовчного міхура та жовчовивідних шляхів, гастриті з підвищеною кислотністю, виразковій хворобі, варикозі, неврологічних захворюваннях.

Дар’я Русакова, лікар-дієтолог

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні