Середа, 17 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк доглядати за полуницею після збирання врожаю?

Як доглядати за полуницею після збирання врожаю?

Этот материал также доступен на русском языке
Величезна кількість великих і смачних ягід у поточному сезоні закладається в середині літа минулого року. Саме тому важливими є правильні агротехнічні заходи відразу після збирання врожаю.

Обрізка листя на полуниці

Після того, як останні ягідки зібрані, полуниці потрібне оновлення. Це вічнозелена рослина, і в її розвитку постійно відбувається зміна листя. Виділяють дві основні хвилі наростання листової маси: навесні (до початку цвітіння), після закінчення плодоношення (приблизно з липня до вересня).

Термін життя листя, що виросло навесні, – 2-3 місяці. Їхнє головне призначення – синтезування харчування для цвітіння та наливу ягід. Після закінчення плодоношення починається відмирання старого листя, що з’явилися навесні, і відростання молодих.

У другій половині літа перед рослиною стоять два завдання – формування зачатків квіткових бруньок на майбутній сезон та підготовка до успішної зимівлі. Цим і займається літньо-осіннє листя. А завдання городника – допомогти і одночасно не нашкодити рослині.

Видалення старих, зі слідами захворювань листя – один із важливих агротехнічних прийомів у догляді за полуницею після збирання врожаю. Очищаючи плантацію від зеленої маси, що відмирає, ми знижуємо вплив інфекцій і знищуємо якусь частину шкідників.

Деякі підходять до цього питання радикально, повністю скошуючи все полуничне бадилля. Таке рішення можливе, але ви можете пошкодити молоду поросль, тому що заміна листя починається ще коли на кущах є ягоди. Тому краще прибирати тільки пошкоджене листя і те, що вже лягло на землю, тобто непотрібне. Разом зі старим листям необхідно прибрати непотрібні повітряні пагони (вуси) і виполоти бур’яни.

Підживлення полуничних грядок

Відразу після збирання врожаю та видалення непотрібної зеленої маси рослині необхідний азот, адже йому необхідно відростити новий листовий апарат. Можна підгодувати полуницю розчином курячого посліду. Можна використовувати мінеральні добрива (наприклад, сечовину).

Важливо тільки не переборщити – для підживлення після плодоношення варто зменшити в 2 рази дозу, що рекомендується виробником. Якщо внести азотні добрива з надлишком, полуниця почне жирувати, вийдуть розкішні кущі, а квіткових бруньок закладеться мало. У другій половині серпня необхідно внести фосфорно-калійні добрива, щоб ефективніше утворювалися квіткові бруньки і рослина краще перезимувала.

З підживленням полуниці не можна затягувати. По-перше, харчування має надходити вчасно, коли вона потребує. А по-друге, пізнє підживлення стимулює рослину до активного розвитку замість підготовки до зимового періоду спокою, і кущі можуть погано перезимувати.

Полив полуниці

Крім хорошого харчування, у другій половині літа для полуниці важливий полив. Про це часто забувають, тому що в середині літа багато води потрібно іншим культурам. Але для полуничного куща друга половина літа – важливіший час, ніж період дозрівання ягід.

Фахівці радять розпушувати полуничні грядки 1 раз на 2 тижні, а також після поливів та дощів (до кінця літа). Після збирання врожаю необхідна ще одна операція – підгортання. До куща підсипають землю – краще, якщо це буде перегній.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому полуниця рясно цвіте, а ягід не дає.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні