Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаСтаттіКоли закінчиться війна? Прогнози експертів

Коли закінчиться війна? Прогнози експертів

Этот материал также доступен на русском языке
Вже п'ять місяців у нашій країні триває повномасштабна війна. Гинуть люди, знищуються міста, руйнується економіка, мільйони біженців змушені залишати свою батьківщину.

Ми втомилися від війни. Ми дуже хочемо якнайшвидше перемогти ворога і повернутися до колишнього, мирного, життя. Коли закінчиться війна? Військові експерти та політичні діячі висловлюють з цього приводу різні думки.

Що на нас чекає

ЗСУ переходить у контрнаступ

Міністр оборони України ОЛЕКСІЙ РІЗНИКІВ. Глава Міноборони припускає, що активні бойові дії між Збройними силами України та російськими окупаційними військами припиняться до кінця 2022 року. Свій прогноз Рєзніков пояснює надходженням до нашої країни західного озброєння та посиленням міжнародного санкційного тиску на Росію. До того ж, на Херсонському напрямку ЗСУ вже почали переходити у контрнаступ та звільняти населені пункти.

Війна може закінчитися будь-якої миті

Радник глави Офісу президента МИХАЙЛО ПОДОЛЯК. Швидкість закінчення війни залежить не лише від контрнаступу ЗСУ, а й від конфлікту, який активно розвивається всередині Росії, вважає політик. І в будь-якому разі вона має закінчитись на умовах України.

На його думку, війна і за місяць може завершитись, а може – і до зими. Адже крім математики на полі бою війни ще мають і свою психологію.

– Вони вже сьогодні ізгої під потужним санкційним тиском, репутаційно виглядають мізерно. Усе це створює внутрішню паніку, відбуваються конфлікти. Багато таких чинників може призвести до того, що війна закінчиться несподівано швидко, – вважає Подоляк.

«Екватор погроз ми пройшли»

Голова Миколаївської обласної військової адміністрації ВІТАЛІЙ КІМ вважає, що війна в Україні може закінчитись як у вересні, так і затягтися на роки. Хоча прогнозувати, на його думку, – дуже погана ідея.

– Є те, що хоче один бік, і те, на що ми не погоджуємось. Подальший сценарій залежить від президента та волі народу, від допомоги іноземців, від настрою Путіна певною мірою. Це не рівняння із двома змінними, а з п’ятьма. Тому об’єктивно я можу сказати лише одне – якщо навіть завтра скажуть «все, кінець війні, і ми відводимо армії», то ще два-три місяці продовжуватиметься відведення військ, розмінування, сутички, – переконаний голова Миколаївської ОВВ. – Я впевнений, що екватор погроз ми пройшли. Згідно з поганим сценарієм, ми можемо на роки загрузнути у гібридній військовій кампанії. Це станеться, якщо Росія продовжуватиме війну, а, наприклад, Захід припинить допомагати нам. Тому тут багато варіантів.

Потрібно готуватися до затяжної війни

Генеральний секретар НАТО ЄНС СТОЛТЕНБЕРГ. Глава НАТО вважає, що необхідно готуватися до тривалої війни. Вона може перетворитися на позиційну та розтягнутися на кілька років. Тому Захід не має припиняти підтримувати Україну. Навіть якщо витрати високі не лише на військову підтримку, а й через зростання цін на енергоносії та продукти харчування, переконаний Столтенберг. Адже ці витрати не можна порівнювати із ціною, яку українці платять своїм життям.

Конфлікт «заморозять»

Екс-командувач об’єднаних сил НАТО в Європі адмірал ДЖЕЙМС СТАВРІДІС. На думку Ставрідіса, військовий конфлікт між Росією та Україною закінчиться за чотири-шість місяців. Жодна сторона довше витримати не зможе.

Адмірал вважає, що завершенням військових дій може стати перемир’я, встановлення мілітаризованої зони між двома сторонами, тривала ворожість – заморожений конфлікт.

На скільки вистачить ресурсів

Політтехнолог та математик МИХАЙЛО ШЕЙТЕЛЬМАН. За прогнозом Михайла Шейтельмана, війна триватиме максимум до середини лютого 2023 року. Математик вирахував термін закінчення війни. Для цього він зібрав та вивчив інформацію військових експертів, фахівців із озброєння, політологів, соціологів. Причому враховував дані не лише українських чи російських, а й американських, європейських експертів. Потім склав отриману інформацію та отримав результат.

– Наприклад, є у російської армії такі сили: танки, літаки… Українська армія сьогодні має стільки. А з урахуванням ленд-лізу стане у перший місяць – стільки, другого місяця – стільки, а третього – стільки. І якщо ми намалюємо математичну модель, то з’ясується, що така війна може тривати ще від шести до дев’яти місяців. А мої розрахунки говорять про те, що через сім місяців одна зі сторін точно закінчить ресурси для ведення війни, – пояснює Шейтельман. – Тобто одна зі сторін не зможе далі воювати. І не лише тому, що вона закінчить озброєння. Можуть закінчитись і гроші. Або ж народна підтримка. Або зовнішня допомога… У якої сторони закінчаться ресурси раніше, залежить від успіхів України чи Росії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні