Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЛікарняні під час війни: чи виплатять гроші під час простою підприємства

Лікарняні під час війни: чи виплатять гроші під час простою підприємства

Этот материал также доступен на русском языке
У Фонді соціального страхування України нагадали, що кожен працівник має право на отримання компенсації втраченого за час лікування заробітку. При цьому під час війни Фонд соцстраху продовжує фінансувати допомогу з тимчасової втрати працездатності у повному обсязі.

Про це повідомляється на сайті “Актуальні питання зі звітності”.

У разі тривалого простою для підприємства під час війни, коли працівники не виконують своєї роботи, цей період оплачується у розрахунку не нижче 2/3 встановленого окладу.

У повному обсязі лікарняний оплачується за наведених нижче умов.

“Якщо ж працівник під час простою зобов’язаний дотримуватися трудового розпорядку або у нього настало право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, допомога з тимчасової непрацездатності надається за всі дні непрацездатності, за які працівник втрачає оплату”, – йдеться в повідомленні.

В інших випадках, якщо під час тривалого простою працівник не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку – підстави для оплати лікарняного як за рахунок коштів роботодавця, так і за рахунок коштів Фонду соцстраху відсутні.

Слід зазначити, що рішення про відмову у призначенні матеріального забезпечення працівнику під час простою приймає комісія із соціального страхування підприємства у зв’язку з відсутністю втрати доходу через тимчасову непрацездатність.

У той же час, оскільки оплата простою не з вини працівника віднесена до гарантійних та компенсаційних виплат фонду додаткової заробітної плати як оплата за невідпрацьований час, у разі хвороби працівника, у якого відсутнє право на оплату лікарняного, за ним зберігається оплата простою в розрахунку не нижче дві третини встановленого окладу.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як оформити лікарняний за кордоном.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні