П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДозвілляЧому церква шанує княгиню Ольгу?

Чому церква шанує княгиню Ольгу?

Этот материал также доступен на русском языке
24 липня відбувається пам'ять святої рівноапостольної княгині Ольги.

Свята рівноапостольна велика княгиня Ольга, у святому хрещенні Олена (близько 890 – 969), походила з роду Гостомисла, за порадою якого покликані були варяги княжити в Новгороді. Народилася у Псковській землі, у селі Вибути, в язичницькій родині з династії князів Ізборських.

903 року вона стала дружиною великого князя Київського Ігоря.

Після його вбивства в 945 році древлянами-повстанцями вдова поклала на себе тягар державного служіння при трирічному сині Святославі. Велика княгиня увійшла в історію як велика засновниця державного життя і культури Київської Русі.

У 954 році княгиня Ольга з метою релігійного паломництва і дипломатичної місії вирушила до Царгорода, де з пошаною була прийнята імператором Костянтином VII Багрянородним. Її вразила велич християнських храмів і зібраних у них святинь.

Таїнство хрещення над нею здійснив Патріарх Константинопольський Феофілакт, а сприймачем став сам імператор. Ім’я російської княгині названо було на честь святої цариці Олени, яка здобула Хрест Господній. Патріарх благословив новохрещену княгиню хрестом, вирізаним із цілісного шматка Животворного древа Господнього з написом: «Оновися, Руська земля Святим Хрестом, його ж прийняла Ольга, благовірна княгиня».

Після повернення з Візантії Ольга ревно несла християнське благовістя язичникам, стала споруджувати перші християнські храми: в ім’я святого Миколая над могилою першого київського князя-християнина Аскольда і Святої Софії в Києві над могилою князя Діра, храм Благовіщення у Вітебську, храм в ім’я Святої та Живоначальної Трійці в Пскові.

Преставилася свята княгиня Ольга у 969 році 11 липня (ст. стиль), заповідавши відкрито поховати її по-християнському. Її нетлінні мощі покоїлися в десятинній церкві в Києві.

За проповіддю протоієрея Олексія Безпалого

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні