Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яУсього 12 хвилин інтенсивних вправ змінюють біомаркери у крові

Усього 12 хвилин інтенсивних вправ змінюють біомаркери у крові

Этот материал также доступен на русском языке
Нове дослідження показує, що навіть 12 хвилин активної діяльності достатньо, щоб значно змінити біомаркери метаболічного здоров'я у крові людей..

Короткочасні вправи значно впливають на наш організм, ніж ви можете підозрювати. Нове дослідження показує, що навіть 12 хвилин активної діяльності достатньо, щоб значно змінити біомаркери метаболічного здоров’я у крові людей.

Що таке метаболіти?

Метаболіти – це проміжні продукти обміну речовин у живих клітинах. Багато хто з них надають регулюючий вплив на біохімічні та фізіологічні процеси в організмі.

У процесі метаболізму, чи обміну речовин, відбуваються хімічні реакції, які у живому організмі підтримки життя. Ці процеси дозволяють організмам зростати і розмножуватися, зберігати свої структури та відповідати на впливи навколишнього середовища.

Що показали дослідження?

Дослідники відстежили та виміряли загалом 588 метаболітів. Воно проаналізували реакцію 411 чоловіків і жінок середнього віку на 12-хвилинне «енергійне» тренування та виявили, що воно вплинуло на більш ніж 80 відсотків циркулюючих метаболітів у крові учасників.

Ці метаболіти можуть бути індикаторами кардіометаболічного, серцево-судинного та довгострокового здоров’я, вказуючи на те, що навіть короткі періоди вправ можуть позитивно впливати на ключові біологічні процеси в організмі.

«Багато відомо про вплив вправ на серцево-судинну та запальну системи організму, але наше дослідження дає всебічне уявлення про метаболічний вплив вправ, показуючи довгострокові переваги для здоров’я», — каже Грегорі Льюїс, спеціаліст із серцевої недостатності та трансплантації серця Масачусетської лікарні загального профілю

«Ми були вражені, побачивши вплив коротких вправ на циркулюючі рівні метаболітів, які відповідають за ключові функції організму, такі як резистентність до інсуліну, окислювальний стрес, судинна реактивність, запалення та довголіття».

Одним із конкретних прикладів, згаданих дослідниками, є метаболіт глутамат. Його пов’язують з серцевими захворюваннями та скороченням тривалості життя — його вартість впала в середньому на 29 відсотків.

Тим часом метаболіт DMGV, пов’язаний з вищим ризиком розвитку діабету та захворювань печінки, знизився на 18 відсотків.

Дослідники відзначають, що існують деякі відмінності між чоловіками та жінками, а також через масу тіла – схоже, що ожиріння може обмежувати деякі переваги високоінтенсивних вправ.

Отже, вчені цілком обґрунтовано рекомендуються займатися фізичними вправами близько 15 хвилин на день і при цьому дуже енергійно. Результат не змусить себе чекати. Короткочасні вправи значно впливають на наш організм, ніж ви можете підозрювати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні