П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаВиплата пенсій: чи вистачить грошей на всіх?

Виплата пенсій: чи вистачить грошей на всіх?

Этот материал также доступен на русском языке
Зараз багато пенсіонерів переживають, чи й надалі вони отримуватимуть свої пенсії. Частина підприємств призупинила свою роботу, а частина працездатних людей, рятуючись від війни, змушена була виїхати за кордон.

У результаті вони не сплачують внески, від яких залежить наповнення Пенсійного фонду та своєчасна виплата пенсій. Чи варто турбуватися людям похилого віку?

Пенсія за умов війни

Пенсіонери є однією з найуразливіших категорій населення як у мирний час, так і під час війни. Саме тому їм життєво необхідно отримувати допомогу від держави. Однак в умовах воєнного стану з різних причин не завжди вдається витримати терміни виплати пенсій, трапляється, що гроші затримують.

Проте, як інформує Пенсійний фонд України, турбуватися тим, хто отримує пенсії, не варто – гроші на соціальні виплати у бюджеті є.

Голова правління Пенсійного фонду Євген Капінус розповів, що війна не завадила надходженню обов’язкових виплат до Пенсійного фонду – гроші надходять у повному обсязі.

Незважаючи на нестабільну ситуацію в країні та складні умови воєнного часу, підприємці, як і держава, виконують свої зобов’язання. Більше того, у липні навіть було проведено перерахунок пенсій через зростання прожиткового мінімуму.

Що буде далі?

Елла Лібанова, директор Інституту демографії та соціальних досліджень, згодна з керівником Пенсійного фонду: без пенсій людей похилого віку ніхто не залишить. Держава обов’язково виплачуватиме належні суми, нехай навіть із бюджетних грошей (а не грошей Пенсійного фонду – прим. ред.).

Експерт упевнена:

Держава у ХХІ столітті не може допустити, щоб непрацездатна людина голодувала.

Інше питання, не виключено, що у майбутньому пенсія у солідарній системі стане практично однаковою для всіх, незалежно від стажу, розміру внесків. Деяка різниця, каже Елла Лібанова, буде. Але у глобальному масштабі пенсія зможе забезпечувати лише основні потреби. Ну а щоб жити на широку ногу і їздити світом, як це роблять іноземні пенсіонери, треба розвивати накопичувальну систему.

Ірина Валентинова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні