П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧерез воєнний стан не можу звільнитися і перерахувати пенсію. Як бути?

Через воєнний стан не можу звільнитися і перерахувати пенсію. Як бути?

Этот материал также доступен на русском языке
З 2015 року для переселенців (внутрішньо переміщених осіб) діє пом'якшувальна норма

«Я на пенсії за віком з 2013 року, але весь цей час далі працював. У січні я змушений був оформити відпустку без збереження заробітної плати, а в лютому почалася війна, на роботу я так і не вийшов. Звертався до керівництва щодо звільнення, але вони не звільняють, посилаючись на воєнний час. Виходить, що я не працюю, але вважаюсь працюючим. Зарплату не отримую, відрахування до Пенсійного фонду не провадяться. При цьому пенсію не перераховують. Щоби щось з’ясувати, до Долинського Пенсійного фонду з мого селища треба їхати тридцять кілометрів. При цьому я живу в Кіровоградській області, а підприємство, де числюся, розташовано в Києві – зараз туди складно діставатися. Як бути?

Леонід Будяк, смт Устинівка, Кіровоградська обл.»

Прогалини в законах…

Як відомо, працюючим людям у деяких випадках пенсію не перераховують. Наприклад, коли зростає прожитковий мінімум, пенсіонери, які працюють, залишаються без перерахунку. Коли людина звільняється, то розмір пенсії переглядають з урахуванням актуального і вищого показника прожиткового мінімуму, який діє на момент звільнення. Не дарма у Пенсійному фонді постійно нагадують, що у разі звільнення або прийняття на роботу пенсіонер повинен їм про це повідомити.

Як довести, що людина не працює? Для цього, як правило, достатньо надати лише трудову книжку. Додатково в самому Пенсійному фонді перевіряють дані персоніфікованого обліку про те, чи має людина доход, з якого сплачуються страхові внески, а також відомості про те, чи не зареєстрована людина як підприємець.

Цікаво, що з 2015 року для переселенців (внутрішньо переміщених осіб) діє пом’якшувальна норма. Якщо такі люди не мають документів, що підтверджують факт звільнення, вони просто пишуть заяву із зазначенням дати, з якої не працюють, і поясненням обставин, у зв’язку з якими неможливо внести запис до трудової книжки або надати її оригінал. У кожному разі, ключову роль відіграють відомості про сплату внесків.

З другого боку, з минулого року людині вже необов’язково мати трудову книжку, але її вимога її надати все одно зберігається. Звичайно, трудову книжку можуть замінити довідка з місця роботи, наказ про звільнення або трудовий договір. Але все одно очевидно, що існуючий порядок надання документів для оформлення або перерахунку пенсії потребує доопрацювання.

 …і проблеми в житті

Тут же ми стикаємося з ще однією нестиковкою. Внески до Пенсійного фонду за вас зараз не сплачуються, отже – цей період не буде зарахований до стажу. Проте формально ви все одно вважаєтеся працюючим. Напевно, такі ситуації також потребують доопрацювання на законодавчому рівні. Адже поки чиновники не врегулюють це питання юридично, вам потрібно доводити свою правоту традиційним способом. Все одно потрібна особиста участь: заява про те, щоб вас перевели в розряд непрацюючих, і хоч якийсь документ з місця роботи, що підтверджує звільнення.

Сучасні технології дозволяють подати таку заяву дистанційно за допомогою інтернету через портал електронних послуг Пенсійного фонду. На жаль, поки що далеко не усі пенсіонери можуть опанувати це нововведення. Крім іншого, потрібно переконатися, яка інформація про вас міститься в реєстрі застрахованих осіб (у системі персоніфікованого обліку). Це означає, що вам все-таки варто спробувати зв’язатися з вашим роботодавцем.

Відповідно до оновленого законодавства, роботодавець має право відмовити у звільненні за власним бажанням працівникові, якщо такий працівник примусово залучений до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану (або якщо йдеться про роботу на об’єкті критичної інфраструктури). Як ми розуміємо, це не ваш випадок. Ймовірно, вам відмовляють у звільненні незаконно або поки що не можуть це зробити з якихось технічних причин. Здається, що в умовах воєнного стану далеко не усі працівники відділів кадрів перебувають на своїх робочих місцях.

 Куди звертатися?

Щоб проконсультуватися зі спеціалістами Пенсійного фонду, необов’язково їхати до них. Якщо ви все ще далекі від інтернету, то до Пенсійного фонду можна написати листа, а ще простіше – зателефонувати.

  • Долинське об’єднане управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області розташоване за адресою: м. Долинське, вул. Центральна, 137. Телефон: (05234) 2-08-15.

  • Головне управління Пенсійного фонду України у Кіровоградській області розташоване за адресою: м. Кропивницький, вул. Соборна, 7а. Телефон: (0522) 33-04-52.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні