Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіЖурналіст із Дніпра купує житло для переселенців та дарує тим, хто залишився...

Журналіст із Дніпра купує житло для переселенців та дарує тим, хто залишився без даху над головою

Этот материал также доступен на русском языке
Дніпрянин Станіслав Теплов уже два місяці за власні кошти купує і ремонтує старі занедбані дачі, а потім безкоштовно заселяє туди вимушених переселенців, які переїхали на Дніпропетровщину із «гарячих» регіонів України.

Більше того – Стас бере своєрідне шефство над своїми мешканцями (у пріоритеті – пенсіонери та сім’ї з дітьми, – прим. автора) і навіть платить за них комуналку.

Ініціатива «дикого» волонтера

З боку ця історія здається фантастичною, але як люди, давно знайомі з героєм статті, підтверджуємо: все відбувається саме так. Стас Теплов – відомий у Дніпрі журналіст, засновник та адміністратор топових новинних груп у соцмережах , але з 2014-го до його професійної діяльності додалося ще й активне волонтерство. Водночас, Стас не належить до жодного офіційного благодійного фонду і сам себе називає «диким» волонтером. Такою ж «дикою» – тобто абсолютно особистою та самостійною – навесні 2022-го стала ініціатива Стаса щодо забезпечення житлом переселенців.

– Спочатку я приймав переселенців у себе вдома і на дачі, – розповідає дніпрянин. – Але мучила думка, що все це тимчасово, і максимум за кілька тижнів людям знову доведеться шукати житло. Так народилася ідея недорого купувати старі дачі на околицях Дніпра, самотужки ремонтувати їх і заселяти туди переселенців на постійне місце проживання.

На реалізацію ідеї Стас вирішив витрачати свої особисті заощадження:

– Людям потрібно було житло, а у мене був план і деяка сума грошей, – все зрозуміло та логічно.

 Не бійтеся робити те, чого раніше не робили

Часу «на розгойдування» особливо не було. У результаті від сміливого задуму до поселення в оновлений будинок наприкінці квітня перших мешканців минуло менше місяця. З отриманням досвіду та покупкою потрібних інструментів справа пішла веселіше – до того ж Стасові, який і сам на всі руки майстер, стали допомагати його численні друзі. Адже зайнятися на покинутих дачах, м’яко кажучи, є чим. Доводиться змінювати проводку і підлогу, що прогнили, лагодити старі дахи і паркани, і навіть з нуля будувати туалети.

– Від справжнього чоловіка, як відомо, потрібні син, будинок та дерево, – каже Стас Теплов. – Я ж трохи «схибив»: у мене донька і онука, вдома я не будую, а лише ремонтую, дерева здебільшого обрізаю. Зате нещодавно я перший раз у житті збудував сільський туалет моделі «сортир». Головне – не боятися робити те, чого ти раніше не робив.

 Нові жителі Дніпропетровщини

Більшість вимушених переселенців, яких першими розселив дніпровський волонтер, з Донецької області.

Пенсіонерка Надія Анатоліївна приїхала із невеликого містечка Лиман. Будинок, господарство, кури-коти-собаки – все залишилося там, у минулому житті. За словами жінки, з 18 квітня ворог вів безперервний обстріл, складно було навіть вийти з льоху. Трималася до останнього, але 27 квітня довелося їхати, оскільки обстріл посилився.

– Чотири доби взагалі майже не виходили з льоху, – розповіла пенсіонерка. – А вони стріляють і стріляють. Ні дня, ні спокійної ночі. Спати неможливо, вся на нервах. Сусід допоміг машиною дістатися до вокзалу, там сіли в автобус і доїхали до Краматорська, пересіли в інший автобус. А наш водій поїхав назад – далі вивозити людей.

У Дніпрі люди дали Надії Анатоліївні телефон Стаса Теплова. Він тут же приїхав, забезпечив гуманітаркою і привіз на свіжо відремонтовану дачу. У будинку є світло, вода, ванна, туалет, бойлер – все необхідне для нормального життя. Але головне, що тиша, спокій і не стріляють.

Вероніка і Світлана з дітьми – теж з Лимана, Стас поселив їх недалеко від Надії Анатоліївни. Вони лише починають звикати до мирного життя і моляться, щоб ворог не прийшов на Дніпропетровщину.

– Бог звів з добрими людьми, які не залишили нас у біді, – каже Вероніка. – Ми дуже вдячні за чуйність і вирішили допомагати дніпровським волонтерам готувати будинки для нових мешканців.

Місія – селити людей

На сьогодні Стас та його команда вже купили, облаштували і заселили дев’ять будинків. Звичайно, невеликі заощадження дніпрянина давно закінчилися, і він опублікував номер своєї картки у соцмережах.

– Люди – знайомі та незнайомі – стали переказувати різні суми, – каже волонтер. – Найменша пожертва склала 70 гривень, але по-своєму вона цінніша за багатотисячні вклади. Адже людина щиро хотіла допомогти і дала, скільки змогла.

Алгоритм дій Стаса зараз виглядає так: він шукає невеликі будинки щонайбільше за тридцять кілометрів від Дніпра, щоб поряд не було фабрик, заводів, військових частин та інших «об’єктів інфраструктури». На ділянках мають бути світло та вода, у кроковій доступності – автобусний маршрут та електричка. Після того, як будинок куплено (до речі, іноді «наосліп», за фото) і відремонтовано, Стас та його друзі завозять туди меблі, побутову техніку, посуд, навіть фіранки і постільну білизну. Щось даремно віддають знайомі, щось доводиться недорого купувати в секонді або в Інтернеті.

– Я вже давно нормально не їв і не спав, я взяв на роботі зарплату на місяць уперед і з кінця квітня 90% цілодобових дзвінків на моєму телефоні пов’язані лише з питаннями ремонту та заселення, – зізнається Стас. – Я дико втомився, але я точно знаю, що робитиму завтра, післязавтра і через місяць – незважаючи на межу сил і коштів, я буду облаштовувати будинки для переселенців. Війна відкидає їх від рідного порогу, залишаючи наодинці з чужими містами, безнадією та безгрошів’ям, а потім нас зводить доля, і я знаю, що повинен селити людей…

Допомогти проекту: ПБ 5363 5420 1468 1283, Теплов Станіслав Євгенович, з позначкою «благодійність».

Профиль героя материала в ФБ Стас

Теплов https://www.facebook.com/stas.teplov.7.

Ірина Лебединец , Вадим Дьомушкін

Фото Вадима Дьомушкіна

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні