Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи можна самостійно сплачувати пенсійний внесок, якщо офіційно не зараховано до роботи?

Чи можна самостійно сплачувати пенсійний внесок, якщо офіційно не зараховано до роботи?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо ви укладаєте договір добровільного пенсійного страхування і сплачуєте внески, то відповідні періоди також зараховуються до страхового стажу на загальних підставах.

«Я заробила понад 30 років офіційного стажу. Потім довелося звільнитися за сімейними обставинами. Зараз заробітки непостійні (прибирання квартир, нагляд за дітьми – як виходить). Хочу укласти договір з Пенсійним фондом і сплачувати внески. Ці роки вважатимуться повноцінним стажем?

Читала, що у 2028 році на пенсію можна буде виходити незалежно від віку, якщо стаж буде щонайменше 40 років.

Якщо до 2028 року у мене (разом із добровільними внесками) буде 40 років стажу, чи зможу я оформити дострокову пенсію?

Ольга Петрівна, м. Рівне»

Справді, починаючи з 1 січня 2028 року, за наявності 40 і більше календарних років страхового стажу, пенсія за віком призначатиметься незалежно від віку. Це передбачено частиною 5 статті 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Далі звертаємося до статті 24 цього Закону: страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і за який щомісячно сплачено страхові внески у сумі не менше мінімального страхового внеску. Головне – сплата внесків.

***

Якщо ви укладаєте договір добровільного пенсійного страхування і сплачуєте внески, то відповідні періоди також зараховуються до страхового стажу на загальних підставах. Нині такий договір укладається не в Пенсійному фонді, а у Податковій строком не менше ніж на один рік. На сьогоднішній день місяць страхового стажу коштує 1430 гривень – розмір єдиного внеску (22%) від мінімальної зарплати (6500 гривень).

Але іноді мінімальна зарплата зростає, тому вартість стажу збільшується разом з розміром мінімального внеску. Добровільне страхування якраз існує для тих, хто офіційно не працює, але має гроші і не хоче втрачати стаж.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні