П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯку стоматологічну допомогу в Україні можна отримати безкоштовно: список послуг

Яку стоматологічну допомогу в Україні можна отримати безкоштовно: список послуг

Этот материал также доступен на русском языке
Національна служба здоров'я України звернулася до українців із проханням не ігнорувати профілактичні огляди порожнини рота та не відкладати лікування зубів.

Справа в тому, що захворювання зубів та порожнини рота може впливати на здоров’я людини: на імунітет, обмін речовин, на слух та зір, викликати захворювання серця та серцево-судинної системи, печінки, нирок та багато іншого.

В рамках Програми медичних гарантій 2022 року в Україні можна отримати безплатну невідкладну стоматологічну допомогу. А для дітей – безкоштовну та планову стоматологію.

До переліку безкоштовних стоматологічних послуг входять:

  • первинний огляд та оцінка стану стоматологічного здоров’я дорослих та дітей;
  • ургентна та планова допомога дітям до 18 років з необхідними супутніми інструментальними дослідженнями (такими як внутрішньоротова рентгенографія, що проводиться в установі позаротова рентгенографія) та своєчасним знеболенням на всіх етапах діагностики та лікування;
  • ургентна допомога дорослим із своєчасним знеболенням;
  • хірургічні втручання при наданні ургентної стоматологічної допомоги дорослим та дітям;
  • обов’язкові медичні профілактичні огляди учнів загальноосвітніх навчальних закладів, дітей до 6 років.

Ургентна стоматологічна допомога – це усунення гострого болю та лікування станів, що загрожують життю. Наприклад, пульпіт, перелом зуба, невралгія трійчастого нерва, хімічний опік слизової оболонки рота, карбункули, фурункули, травми м’яких тканин щелепно-лицьової області.

Планова стоматологія – це проблеми, які не загрожують життю безпосередньо, але потребують медичного втручання. Наприклад, лікування карієсу, чищення зубного каменю тощо.

Зауважте, що планова стоматологічна допомога для дорослих – платна. Оплата за послугу здійснюється офіційно до каси закладу за тарифом, який встановлює власник медустанови.

Алгоритм отримання безкоштовної стоматологічної допомоги в рамках Програми медичних гарантій є таким:

Направлення до стоматолога може виписати лікар первинної допомоги. Однак отримати безоплатну стоматологічну допомогу можна і за самозверненням до відповідного фахівця: стоматолога, дитячого стоматолога, стоматолога-хірурга і т.д.

Зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ та дізнайтесь адреси та контакти найближчих закладів, які уклали договір з Національною службою здоров’я України на надання стоматологічної допомоги. Зверніться до закладу та запишіться на прийом.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про правила, які допоможуть уникнути отруєнь улітку.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні