Вівторок, 19 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЗелена аптека: чим корисний чорний кмин?

Зелена аптека: чим корисний чорний кмин?

Этот материал также доступен на русском языке
Мало хто знає, що, здавалося б, така всім відома чорнушка (чорний кмин) була названа «золотом фараонів».

Ймовірно, тому, що насіння цієї рослини містить понад 100 активних речовин, з яких лише деякі були досліджені вченими.

Чим корисний чорний кмин?

1. Чорний кмин дуже багатий на вітаміни A, E, F, B1, B3, B6, а також на бета-каротин, біотин і численні мікроелементи та антиоксиданти.

2. Одним з його компонентів є тимохінон, який має протизапальні, знеболювальні та захисні властивості для нирок та печінки. Він додатково має потенційний протираковий ефект.

3. Чорний кмин зміцнює імунну систему та допомагає впоратися з анемією, збільшуючи рівень гемоглобіну та еритроцитів. Він має антибактеріальні, противірусні, протигрибкові та протипаразитарні властивості. Також він запобігає утворенню каменів у нирках, захищає організм від пошкодження печінки та нирок, від остеопорозу. Він протидіє облисінню, перешкоджаючи випаданню волосся.

4. Клінічні дослідження показують, що люди, які страждають на алергію (зокрема алергічний риніт, атопічну екзему, а також бронхіальну астму), можуть отримати полегшення від симптомів хвороби завдяки вживанню чорного кмину.

5. Механізм дії антидіабетичних речовин включає зниження окисного стресу та підтримання цілісності клітин підшлункової залози. У кишківнику тимохінонвмісна олія знижує рівень глюкози і збільшує секрецію інсуліну.

6. Тимохінон також благотворно впливає на шлунок, захищаючи його від пошкоджень, викликаних етанолом, також він знімає симптоми гастроезофагеального рефлюксу. На Близькому Сході ця рослина часто використовується при шлункових хворобах.

РЕЦЕПТИ

Проти застуди

2 чайні ложки насіння залити 0,5 л окропу, варити на повільному вогні 10 хвилин. Процідити, остудити. Приймати по 100 мл тричі на день перед вживанням їжі.

Для поліпшення травлення при підвищеному газоутворенні

Для поліпшення травлення при підвищеному газоутворенні допоможе настойка. Розтерти на порошок 15 г насіння, залити однією склянкою горілки. Закрити ємність, настоювати у темному місці 14 днів, процідити, вживати по 1 чайній ложці перед їдою.

При безсонні

Увечері вживати такий чай. Залити ложку меленого насіння чорного кмину окропом, настояти, додати мед. Або вживати чайну ложку кминового порошку з медом просто за вечерею.

ЗАСТОСУВАННЯ В ЯКОСТІ СПЕЦІЇ

Традиційно чорним кмином приправляються страви єгипетської, індійської та арабської кухні. Насіння додається у випічку і солодощі, а іноді використовується замість перцю, оскільки, на відміну від нього, не подразнює слизову оболонку шлунка.

Насіння кмину добре поєднується з овочами, підходить до баклажанів і помідорів, надає особливого смаку м’ясу. Вважається, що найкраще смак і аромат розкриваються після хвилинного обсмажування насіння в оливковій олії. У страви він додається перед завершенням приготування.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні