Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'я5 міфів про подагру: як протистояти небезпечній хворобі

5 міфів про подагру: як протистояти небезпечній хворобі

Этот материал также доступен на русском языке
У давнину подагра вважалася королівською хворобою, тому що її часто пов'язували з багатою їжею та великою кількістю алкоголю, які бідні люди просто не могли собі дозволити. Але сьогодні це підступне захворювання може розвинутись у пацієнта будь-якого соціального статусу.

Подагра – це захворювання, яке вражає суглоби через підвищений рівень в них солей сечової кислоти.

Міф №1: Подагра – рідкісне захворювання.

Чомусь дехто вважає, що подагра дуже рідкісна. Проте, за статистикою вважається, що близько 4% населення страждає від подагри. Більш того, подагра є найбільш поширеною формою запального артриту у чоловіків віком від 40 років.

Міф №2: Подагра вражає виключно чоловіків.

Оскільки у чоловіків, як правило, рівень сечової кислоти апріорі вищий, ніж у жінок, у них, звичайно ж, більше шансів захворіти. Однак подагра не є виключно “чоловічою” хворобою. Захворюваність у чоловіків становить від 3% до 6%, у жінок – близько 2%.

Міф № 3: Тільки люди, які страждають на ожиріння, схильні до розвитку подагри.

Хоча ожиріння, безумовно, є фактором ризику розвитку подагри, захворювання може розвинутись у людей усіх комплекцій та розмірів від XS до XXXL. Подагра нерідко йде рука об руку з такими захворюваннями, як цукровий діабет, артеріальна гіпертонія, хвороби серця та нирок, які також часто асоціюються із зайвою вагою.

Міф №4: Подагра вражає лише великий палець ноги.

Дійсно, артрит 1 пальця стопи – типовий прояв гострого нападу подагри. Але захворювання може проявити себе практично у будь-якому суглобі.

Міф №5: Споживання молочних продуктів збільшує ризик виникнення подагри.

Існує думка, що людям з подагрою слід уникати молочних продуктів, таких як молоко та йогурт. Однак дослідження показали, що вживання молочних продуктів з низьким вмістом жиру має помірну дію в зменшенні сечової кислоти.

Джерело: 24tv.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні