П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДозвілляЯк дотримуватися посту, якщо у людини анемія?

Як дотримуватися посту, якщо у людини анемія?

Этот материал также доступен на русском языке
Питання читачки: «Чи дозволяється в Петрів піст їсти рибу? Як постувати в Петрів піст, якщо в мене анемія?

Відповідає протоієрей Андрій Єфанов:

«Згідно з суворим монастирським Статутом, в Петрів піст риба не дозволяється. А як постувати мирянину – залежить від його духовного та фізичного стану та конкретних обставин його життя. Я не медик, тож сам про анемію порадити нічого не можу. Вам потрібно запитати лікаря про те, яка дієта вам рекомендується, і піст ваш полягатиме в тому, щоб дотримуватися чітко цієї дієти, без надмірностей, і поправляти своє здоров’я.

Те, що ви будете їсти якісь продукти тваринного походження через фізичну неміч, не страшно, тому що сенс посту полягає не в механічних харчових обмеженнях, а в тому, щоб упорядкувати внутрішній стан.

Сенс посту – зміна розуму та серця на краще, – писали багато святих подвижників нашої Церкви. Навіщо потрібні обмеження в їжі? Щоб більше уваги приділяти іншим справам – молитві, читанню Священного Писання, участі в Таїнствах, добрих справах. Менше турбот про матеріальне – і більше про внутрішнє. Отже харчові обмеження – це лише одна зі складових посту. І ці обмеження можуть бути різними. Наприклад, в рамках запропонованого медиками меню ви можете вибирати простіші продукти, менш витратні в плані приготування, і можете відмовитися від якихось додаткових ласощів, які саме за станом здоров’я вам не обов’язкові (наприклад, морозиво або торт).

Постарайтеся, щоб піст став для вас особливим періодом у плані духовного життя: більше читайте Писання, святих отців, моліться, по змозі, беріть участь у службах і постарайтеся робити все з миром і любов’ю.

Допоможи Вам Бог!

ДО ВІДОМА. Традиційно в Петрів піст миряни не їли м’ясні та молочні продукти, яйця. Особливих обмежень на варену пісну їжу з олією не було. На рибу накладалася заборона по середах та п’ятницях.

Нагадаємо, Петрів піст у 2022 році – з 20 червня по 11 липня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні