Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіПенсійний калькулятор: як розрахувати розмір майбутньої пенсії за віком

Пенсійний калькулятор: як розрахувати розмір майбутньої пенсії за віком

Этот материал также доступен на русском языке
Кожен застрахований українець має можливість розрахувати розмір майбутньої пенсії за віком. Допоможе в цьому сервіс Пенсійний калькулятор. Цю електронну послугу від Пенсійного фонду важко назвати новою, адже її розробили кілька років тому. Але нещодавно після низки удосконалень «Пенсійний калькулятор» став дійсно ефективним і корисним сервісом.

Адже сьогодні при обчисленні страхового стажу та заробітної плати використовуються дані, що містяться в електронних реєстрах Пенсійного фонду України, пише Соціальна інформаційна платформа.

Основними споживачами послуги «Пенсійний калькулятор» є люди, які не досягли пенсійного віку, але хочуть знати хоча б приблизний розмір своєї пенсії. Завдяки цьому ресурсу можна підбити деякі підсумки трудової діяльності і зрозуміти, що робити і в якому напрямку рухатися, щоб покращити свої пенсійні перспективи.

Зрозуміло, що сьогодні точно розрахувати, яким буде розмір пенсії, наприклад, 2050 року досить складно. Ніхто не може зі стовідсотковою впевненістю сказати, де працюватиме через рік чи два, яким буде рівень цін, інфляції, показників середньої зарплати тощо.

Тому Пенсійний калькулятор розраховує умовний розмір пенсії з урахуванням сьогоднішніх реалій. Насамперед рівень зарплати на час розрахунку і виходячи з припущення, що весь час до призначення пенсії людина працюватиме офіційно. Саме тому короткострокові прогнози будуть точнішими.

Проте якщо розмір майбутньої пенсії «Калькулятор» визначає гіпотетично, то наявний страховий стаж на сьогоднішню дату визнає досить точно (якщо ви введете всі необхідні дані до 01.01.2004 з трудової книжки, диплома тощо). Крім того, сервіс дозволяє визначити ймовірний вік виходу на пенсію з урахуванням можливо набутого стажу (тобто 60, 63 або 65 років).

Як користуватися Пенсійним калькулятором?

“Пенсійний калькулятор” – це чудова можливість спрогнозувати своє пенсійне майбутнє. Для того, щоб скористатися послугою, потрібно:

  • зареєструватись на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua) за допомогою кваліфікованого електронного підпису;
  • вибрати алгоритм розрахунку пенсії – як за введеними даними, так і з огляду на стаж, який буде придбано на дату настання пенсійного віку;
  • актуалізувати дані про трудову діяльність – доповнити періоди трудової діяльності з визначенням заробітної плати та відредагувати (за потреби) суми щомісячного заробітку; виконати розрахунок пенсії, натиснувши кнопку «Зберегти та розрахувати»;
  • переглянути дані розміру майбутньої пенсії з урахуванням страхового стажу на дату розрахунку, а також протокол розрахунку.

Якщо «Пенсійний калькулятор» не бачить періодів трудової діяльності в автоматичному режимі, проблему можна вирішити інакше: сервіс дозволяє ввести вручну відсутні періоди трудової діяльності.

Зокрема, доступна функція “Очистити та оновити за даними ПФУ”. Якщо інформація про період роботи відсутня, її можна додати за допомогою кнопки «Додати період», а потім натиснути «Зберегти та розрахувати».

В даний час обробляється і найближчим часом буде реалізовано функцію автоматичного підвантаження до «Пенсійного калькулятора» періодів трудової діяльності відповідно до оцифрованої трудової книжки.

Важливо, що результати персонального розрахунку пенсії будуть доступні в особистому кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Їх можна переглянути будь-коли.

Калькулятор не здійснює:

  • розрахунок пенсії по інвалідності;
  • розрахунок пенсії у зв’язку із втратою годувальника;
  • перерахунок пенсії працюючого пенсіонера;
  • розрахунок пенсії під час переходу з одного виду пенсії на інший.

Сервіс дозволяє:

  • розрахувати страховий стаж та зарплату;
  • визначити право на призначення пенсії та прогнозовану дату досягнення пенсійного віку;
  • розрахувати розмір майбутньої пенсії.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто з українців отримуватиме мінімальну пенсію у розмірі 5025 гривень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні