Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаКоли проіндексують пенсії держслужбовців?

Коли проіндексують пенсії держслужбовців?

Этот материал также доступен на русском языке
Ми цілком логічно припустили, що перерахунок має бути здійснено заднім числом, але цього поки що не сталося.

«У газеті «На пенсії» (№17 від 18 травня) прочитала цікаву статтю Сергія Коробкіна щодо індексації пенсій. Там йдеться, що цього року пенсія держслужбовців також буде проіндексована заднім числом. Розкажіть, будь ласка, докладніше, як проходитимуть доплати до пенсії держслужбовців, оскільки зверталася до Пенсійного фонду, але там сказали, що нічого не знають.

Олена, Полтава»

 Що написано в законі?

Ясності з цього питання ще немає. У Пенсійному фонді вже натякнули, що перераховувати пенсії держслужбовцям не планують. Принаймні про це рано говорити, доки не буде прийнято відповідного порядку. Тобто питання індексації пенсій для цієї категорії громадян, як і раніше, перебуває у підвішеному стані.

Нагадаємо, що 15 лютого Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства» №2040-ІХ. Один із пунктів Закону говорить, що пенсії, призначені відповідно до Законів «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про статус народного депутата України», «Про наукову та науково-технічну діяльність», тепер теж мають індексуватися у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів (з урахуванням коефіцієнта збільшення, який визначається за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»). Закон №2040-IX набув чинності лише 30 квітня, але у його «Прикінцевих положеннях» чітко зазначено, що пункт про індексацію пенсій держслужбовців застосовується з 1 березня 2022 року. Тому ми цілком логічно припустили, що перерахунок має бути здійснено заднім числом, але цього поки що не сталося.

Чому Пенсійний фонд «гальмує»?

Звичайні пенсії та пенсії держслужбовців вираховуються по-різному, тому й порядок їхньої індексації має відрізнятися. Порядок індексації звичайних пенсій давно прописано. А ось конкретного алгоритму індексації пенсій держслужбовців на даний момент немає. Закон про індексацію ухвалили, а як її робити, не прописали.

З іншого боку, цим Законом Кабінету Міністрів надано завдання: «у шестимісячний термін з дня опублікування цього Закону привести свої нормативно-правові акти у відповідність до цього Закону». Очевидно, що в цьому посланні, зокрема, зашифровано завдання розробити відповідний порядок індексації. Це означає, що знадобиться ще близько півроку, доки ситуація не вирішиться. Можна припустити, що затягування питання пов’язане з воєнними діями в країні. Тобто індексація пенсій держслужбовцям та науковцям поки що відкладається, сподіваємось, що ненадовго.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні