Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяКакие травы помогут побороть стресс?

Какие травы помогут побороть стресс?

Этот материал также доступен на русском языке
Коли нас долає тривога, навалюється стресовий стан, важко заснути або вночі сон неспокійний, переривчастий, не завжди потрібно поспішати до лікарів і вирішувати проблеми медикаментозними засобами. Часто порятунок наш зовсім поряд, і допомогти нам зможуть трави, квіти та плоди.

Лікар-фітотерапевт Євген Шмерко розповів, які рослини допоможуть упоратися зі стресом і врівноважити внутрішній стан.

1. Щоб здобути спокій, допоможе збір з плодів шипшини, глоду, хмелю, собачої кропиви, валеріани, іван-чаю, календули, сушениці і меліси. Для хорошого ефекту такий настій слід вживати 2-3 рази на день по півсклянки на день у теплому вигляді. У цілющий напій можна з смаком додати ще мед і лимон.

2. Щоб знизити руйнівний вплив стресу на серцево-судинну систему, можна використовувати гіпотензивний збір із сухоцвіту багнового, кропу, чистотілу, кмину, валеріани, меліси, подорожника, бузини, календули та глоду. Вживати його слід також як тепле пиття 2-3 рази на день.

3. При постійному стресі відновлювальні здібності організму виснажуються. Підтримку організму надасть полівітамінний збір з іван-чаю, солодки, перстачу, смородини, чорниці, яснотки, суниці, ожини, глоду, аронії, горобини, шипшини, череди та чистотілу.

4. Для зниження згубного впливу стресу рекомендується приймати ванни з собачої кропиви, півонії, календули, ромашки, кореневищ валеріани. Заспокійливі ванни слід приймати через день по 10-15 хвилин. Важливо, щоб область серця під час таких процедур знаходилася вище за рівень води, це дозволить уникнути зайвого навантаження.

5. Для посилення розслаблюючого та заспокійливого ефекту ванн добре одночасно робити фітокомпреси на область хребта. Для компресу підійдуть такі рослини, як собача кропива, чистотіл, календула, ромашка, овес, сушениця, конюшина. Після фітоаплікацій можна помасажувати хребет протягом хоча б п’яти хвилин.

ВАЖЛИВО! Довго і тим більш безконтрольно заспокійливі лікарські рослини використовувати не можна. Перед вживанням краще проконсультуватися з лікарем.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні