Найчастіше ми недооцінюємо вплив їжі на наше самопочуття. Виявляється, їжа може бути не лише джерелом енергії, а й причиною втоми.
Продукти, що викликають втому
Кава
Почуття розбитості провокує не сам напій, яке кількість. Якщо пити каву помірно, то вона дійсно бадьорить, а її вживання у великій кількості викликає зворотний ефект. Як тільки кофеїн потрапляє в кров, надниркові залози починають виробляти адреналін і кортизол, тому після чашки еспресо або американо ми відчуваємо приплив сил.
Якщо спроби прокинутися за допомогою кави є систематичними, і ви щодня випиваєте кілька стаканчиків, надниркові залози просто перестають на це реагувати. Поступово ви звикаєте до напою, почуття бадьорості не настає, і ви починаєте збільшувати дози, але замість енергії приходить втома.
Фастфуд
Так звана швидка їжа піддається сильній обробці з метою покращення її смаку та збільшення терміну зберігання, тому містить мінімум поживних речовин і є лише джерелом великої кількості порожніх калорій. Фастфуд не здатний зарядити організм енергією, крім того, після такої важкої їжі вас неминуче клонитиме в сон.
М’ясо
М’ясо є важкою їжею, яку організму важко розщеплювати та переробляти. На це йде багато сил і енергії, тому людина почувається втомленою і розбитою. Більше того, ковбаса, сосиски та інші перероблені м’ясні продукти багаті на «сторонні» вуглеводи, які не дають тривалого насичення, зате сприяють підвищеній стомлюваності та сонливості.
Солодощі
Однією з основних причин виникнення відчуття млявості після їжі є зниження рівня цукру в крові. Як тільки ви з’їсте щось солодке, підвищується рівень інсуліну, але потім він різко знижується разом із глюкозою. Це може призвести до появи втоми та туману в голові. Смачники також сприяють виробленню більшої кількості серотоніну – гормону щастя, який робить людину більш розслабленою та сонною.
Енергетики
З енергетичними напоями йде приблизно так само, як з кавою і солодощами. Відчуття бадьорості дають ті ж кофеїн і цукор. Організм отримує миттєвий заряд енергії, але вже за кілька годин він зміниться слабкістю, дратівливістю і навіть головним болем.
Здоба та макаронні вироби
Випічка і макарони впливають на організм подібно до всіх простих вуглеводів – активізують роботу підшлункової залози, головним завданням якої є вироблення такої кількості інсуліну, щоб вистачило на зниження рівня цукру в крові. Звідси і виникає втома і загальне зниження тонусу організму. Отже, якщо ви хочете бути бадьорим і енергійним протягом усього дня, вам потрібно переглянути свій раціон та обмежити або зовсім виключити з нього перераховані вище продукти.