Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДачаОрганічне землеробство та теплі грядки Розуму

Органічне землеробство та теплі грядки Розуму

Этот материал также доступен на русском языке
Навіть люди, далекі від землеробства, знають, що центральним атрибутом городу є грядка. Способів їхнього пристрою придумано безліч. Всі вони спрямовані на отримання максимальних урожаїв та зручність вирощування рослин.

Останніми роками ознаменувалися тим, що дедалі більше садівників і городників запроваджують органічну систему землеробства, у якій застосовується безотвальная обробка грунту, стимулювання розвитку грунтової мікрофлори, тобто, підтримка природного біоценозу та самовідновлення. У зв’язку з цим клуби органічного землеробства просувають ідею теплих грядок Розуму Володимира Микитовича.

Що таке теплі грядки Розуму

Теплі грядки Розуму – особлива технологія вирощування овочів та інших культур, яку сміливо можна віднести до органічного землеробства. Вона передбачає можливість освоєння занедбаних ділянок із бідними ґрунтами. При цьому підвищується родючість, зменшуються витрати на обробку площ.

Такі грядки допомагають природі природним способом дати врожай тієї якості та кількості, яка неможлива без додаткових умов. При цьому мається на увазі не тільки неідеальний стан ґрунту, але й догляд, який зазвичай отримує кожна грядка – підживлення, поливи, прополювання.

Створив технологію теплих грядок садівник-професіонал Володимир Микитович Розум. Під час розробки він поставив собі такі завдання:

  • Обробка занедбаних, неродючих, пустельних ділянок, що заросли бур’янами. Лише за 2 сезони відновлюються природні ресурси ґрунту.
  • Обробка цілинних земель або тих ділянок, де довгий час нічого не обробляють. Теплі грядки збагачують субстрат живильними елементами, підвищуючи його родючість.
  • Збільшення врожайності. Такі грядки найбільше підходять для вирощування томатів, огірків, солодкого перцю та ягідників. При цьому урожай зростає на 40-60%.
  • Мінімум трудовитрат. Вони будуть потрібні один раз – при влаштуванні теплих грядок.
  • Екологічність. Рослини вирощуються лише з використанням органіки, без застосування промислових добрив. Це дає змогу отримати багатий, екологічно чистий урожай.

Як працює грядка Розуму

Ефект досягається з допомогою грамотного облаштування рівнів грядки. Саме вони й дають майбутній ефект. Грядку за допомогою мотиків формують із кількох основних шарів — великої кількості органіки та гілок дерев.

Товсті гілки внизу забезпечують мікроциркуляцію повітря. Отже, повітря вільно проникає крізь товстий стій органіки, розміщене на гілках. Температура ґрунту, що глибше, то менше. За рахунок цього при вільній циркуляції повітря там конденсується волога. Її цілком достатньо для життя рослин та для задоволення всіх потреб ґрунту. Якщо район посушливий, рів додають гідрогель.

Шар органіки пропонує всі необхідні поживні речовини і виділяє вуглекислоту, яка потрібна для розвитку культур. Велика перевага і в тому, що така грядка працює 5-7 років без втручання ззовні.

Детальну консультацію щодо влаштування та застосування теплих грядок Розуму ви отримаєте на сайті інтернет-магазину «Мудрий Дачник». Тут можна купити будь-який інвентар, насіння та пристрої для грамотного ведення органічного землеробства, що допоможе городникам та садівникам отримувати рясні та здорові врожаї.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні