Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяНавіщо нам потрібен селен?

Навіщо нам потрібен селен?

Этот материал также доступен на русском языке
Селен - один з головних захисників клітин нашого організму. Ми отримуємо цей мікроелемент з їжею, тому при неправильному харчуванні виникає нестача селену.

Селен – один із найважливіших елементів, який допомагає правильно працювати нашому організму. Він необхідний для вироблення гормонів щитовидної залози і навіть сприяє засвоєнню йоду. Крім того, селен попереджає розвиток пухлин, допомагає роботі імунітету та серцево-судинної системи.

Селен – один з головних захисників клітин нашого організму. Ми отримуємо цей мікроелемент з їжею, тому при неправильному харчуванні виникає нестача селену. До дефіциту селену можуть призводити також шлунково-кишкові захворювання, куріння та стреси.

При кулінарній обробці м'ясо, овочі та молоко втрачають більшу частину селену. А ось при приготуванні страв із борошна та круп він зберігається майже повністю. Саме це робить хліб та каші джерелом цього корисного мікроелемента. Поповнити запаси селену в організмі також допоможуть овес, горох, нежирне м'ясо, сир, буряк, яйця, горіхи, свіжа зелень.

До речі, потрібно знати, що дефіцит селену не проявляється жодними симптомами, проте якщо у вас гіпотеріоз, проблеми із серцем або травленням, онкологічні захворювання або проблеми з волоссям, потрібно звернути увагу на своє харчування.

Важливо: препарати селену не можна вживати безконтрольно, лише за призначенням лікаря.

До відома

В Україні є кілька областей, ґрунти яких бідні на селен, і це потрібно враховувати, складаючи сімейне меню. Це – Хмельницька, Вінницька, Київська, Луганська, Одеська, Полтавська, Тернопільська, Харківська, Чернігівська області та Крим.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні