Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк отримати «Доступні ліки» у воєнний час – роз'яснення МОЗ

Як отримати «Доступні ліки» у воєнний час – роз’яснення МОЗ

Этот материал также доступен на русском языке
Для стабілізації та контролю хвороби люди з хронічними захворюваннями повинні постійно приймати лікарські препарати. Тому урядова програма "Доступні ліки" продовжує діяти під час війни.

Міністерство охорони здоров’я пояснило , як отримати «Доступні ліки» під час війни, де знайти відповідну аптеку та як отримати медичні засоби проти розладів психіки та поведінки та епілепсії.

Як отримати “Доступні ліки” в умовах війни?

Пацієнти можуть отримувати «Доступні ліки» та інсулін як за електронним, так і за паперовим рецептом. Якщо лікар має доступ до електронної системи охорони здоров’я, він створить е-рецепт. Його номер та код підтвердження прийдуть вам на телефон.

Якщо у вас призначено схему лікування, то лікар, з яким у вас підписано декларацію, може виписати е-рецепт навіть по телефону.

За відсутності доступу до електронної бази медик випише паперовий рецепт, поставивши свій підпис та печатку.

Якщо ж у вас немає доступу до свого сімейного лікаря, отримати рецепт можна у будь-якого лікаря, який надає первинну медичну допомогу.

Як знайти аптеку з «Доступними ліками»?

Аптеку можна знайти на цій електронній карті . Зверніть увагу на дату останньої відпустки рецепта (остання стовпчик таблиці, внизу під картою).

Вибирай аптеки, які відпускали “Доступні ліки” протягом останнього тижня. Щоб знати точно, що в конкретній аптеці є потрібний препарат, зателефонуйте в аптеку.

Ліки від розладів психіки та поведінки та епілепсії

Рецепти на лікарські засоби при розладах психіки та поведінки виписують психіатри, препарати для лікування епілепсії – психіатри та неврологи. Сімейні лікарі за цими напрямками не виписують.

Виписати рецепт може лікар-психіатр будь-якої медустанови. Пацієнту або його законному представнику слід звернутися до найближчої медустанови, де працює психіатр. Місце проживання, реєстрації або лікування пацієнта не має значення.

Знайти найближчу лікарню допоможе контакт-центр НСЗУ 16-77 . Для звернення до психіатра напрямок не потрібен.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні