П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаГрошіСоціальні виплати під час війни: де оформити, як отримати і кому не...

Соціальні виплати під час війни: де оформити, як отримати і кому не нададуть?

Этот материал также доступен на русском языке
Державна соціальна допомога виплачуватиметься протягом дії воєнного стану та через місяць після його припинення чи скасування.

Під час воєнного стану не потрібно звертатися за її призначенням або підтвердженням права на її отримання, пише Міністерство юстиції України.

Це стосується таких виплат:

  • допомоги незаможним сім’ям;
  • допомоги на дітей одиноким матерям;
  • допомоги на дітей, над якими встановлено опіку або піклування;
  • допомоги на дітей, хворих на тяжкі хвороби, яким не встановлено інвалідність;
  • щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І або ІІ групи внаслідок психічного розладу;
  • тимчасової державної допомоги дітям, батьки, що ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідомо;
  • щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття видатків на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг;
  • тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не отримала права на пенсійну виплату.

Виплата деяких видів допомоги не припиняється на період воєнного стану та один місяць після його скасування. Зокрема,

  • державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю,
  • державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію та особам з інвалідністю, які пропустили строк перегляду.

Після скасування військового стану органи соціального захисту населення проінформують отримувачів про необхідність протягом місяця оновити документи, необхідні для того, щоб продовжувати отримувати допомогу.

Хто отримає допомогу для проживання для переселенців?

Допомога надається особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, а також території адміністративно-територіальної одиниці, де проводяться бойові дії та визначені у переліку, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України.

Допомога не надається внутрішньо переміщеним особам, які були враховані як внутрішньо переміщені особи до 24 лютого 2022 року в регіонах, не включених до переліку відповідних територій, за винятком осіб, які отримували щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, у тому оплату житлово-комунальних послуг відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 р. № 505 «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття видатків на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг».

В яких розмірах надається допомога?

Допомога надається щомісяця у таких розмірах:

  • для осіб з інвалідністю та дітей – 3000 гривень на місяць;
  • для інших осіб – 2000 гривень на місяць.

Через який ресурс можна отримати допомогу?

Виплата допомоги здійснюватиметься через АТ «Ощадбанк» на банківський рахунок (за стандартом IBAN), який одержувач вказав при зверненні із заявою на отримання такої допомоги.

Яка тривалість виплати допомоги?

Допомога надається щомісяця з місяця звернення на весь період запровадження військового стану плюс один місяць після його припинення чи скасування. Допомога виплачується за повний місяць незалежно від дати звернення за її наданням та дати припинення або скасування воєнного стану. Водночас виплата допомоги внутрішньопереміщеним особам не здійснюватиметься за ті місяці, в яких вони отримували щомісячну адресну допомогу внутрішньопереміщеним особам для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні