Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧи можна впоратися з діабетом, дотримуючись дієти?

Чи можна впоратися з діабетом, дотримуючись дієти?

Этот материал также доступен на русском языке
Чи вдасться обійтися без ліків, вирішить лікар, але шанс є. Дієта дуже важлива, тому ми обов'язково рекомендуємо її пацієнтам з діабетом. Важливо запам'ятати головне...

Відповідає лікарка-ендокринолог Ольга Орлик:

Чи вдасться обійтися без ліків, вирішить лікар, але шанс є. Дієта дуже важлива, тому ми обов’язково рекомендуємо її пацієнтам з діабетом. Важливо запам’ятати: від цукру потрібно відмовитися повністю. Ні меду, ні солодких фруктів теж їсти не раджу. Навіть сухофрукти, які продаються на ринку, вкрай небажані – родзинки, курагу, манго часто виварюють у цукровому сиропі. Звісно, всі ми люди, а не роботи. Іноді, на свято, можна дозволити собі шматочок улюбленого тортика. Тим, хто любить випічку, радимо готувати її вдома, не додаючи цукру, використовуючи борошно грубого помелу або з висівками. Але вживати якомога рідше. Звичайно, один пиріжок із капустою не зашкодить. Ось тільки треба стежити за вагою.

Ще одне важливе попередження: у мережах супермаркетів є полички з так званими діабетичними продуктами, зокрема солодощами, але досвід показує, що це лише маркетинговий хід. Прошу це врахувати.

— А свіжі фрукти можна їсти?

— Несолодкі й у невеликій кількості — не більше ніж 300 грамів на день. Йдеться про яблука, грейпфрути, гранати, ківі. Ягоди можна їсти взимку заморожені, а влітку свіжі (жменька на день), додавати їх у йогурт або сир. Іноді дозволяється з’їсти один-два кубики чорного шоколаду, але не натще, а після їди.

— Що ж можна їсти?

— Страви з м’яса, риби, овочів (запікати, а не смажити), різноманітні салати, заправлені олією. Картоплю – зрідка. Підходять каші – гречана, перлова, вівсяна, пшоняна, кіноа, амарант. Обмежуємо «білі крупи»: білий рис, булгур, кус-кус, манку. Корисні горіхи, у тому числі підсушені волоські, насіння. Кількість – жменя на день. Головне – почуття міри у всьому.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні