Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаСпоживачЕстонія приймає біженців з України: корисна інформація для прибулих

Естонія приймає біженців з України: корисна інформація для прибулих

Этот материал также доступен на русском языке
З 9 березня 2022 року військові біженці – громадяни України та члени їх сімей, які прибули до Естонії – можуть отримати статус тимчасового захисту в Департаменті поліції та прикордонної охорони.

Тимчасовий захист забезпечує громадян України та членів їх сімей з числа військових біженців видом на проживання на рік.

Після отримання тимчасового захисту військові біженці отримують такі самі права, як і у жителів Естонії, наприклад, право на здобуття освіти, право працювати і таким чином отримати медичне страхування.

Статус тимчасового захисту не є обов’язковим. Усі громадяни України мають право перебування в країні і без нього.

Докладніше про всі нюанси тимчасового притулку читайте на сайті tallinn.ee/rus/ukraina (https://www.tallinn.ee/rus/ukraina/voprosy)

Фінансова допомога

Люди, які отримали тимчасовий захист, мають право отримувати прожиткову допомогу та іншу соціальну допомогу.

Якщо біженець має місце проживання, за яке йому не потрібно платити, він може отримувати допомогу на купівлю продуктів харчування та предметів першої необхідності у розмірі 150 євро на місяць на першого члена сім’ї, 120 євро на місяць на кожного наступного дорослого члена сім’ї та по 180 євро – на кожну дитину. Якщо людина або сім’я має житло, витрати на яке він компенсує самостійно, є можливість клопотати також про отримання прожиткової допомоги на часткову компенсацію витрат на житло.

Отримати консультацію та подати клопотання щодо отримання прожиткової допомоги можна після отримання тимчасового захисту у Центрі зустрічі біженців за адресою «Нійне, 2».

Люди, які отримали статус тимчасового захисту ЄС, мають право отримувати й інші грошові допомоги, наприклад, сімейні. Детальніше тут👉🏼 https://www.sotsiaalkindlustusamet.ee/ru/deti-semi/vidy-semeynyh-kompensaciy

Трансфер

Від пропускного пункту Шегині-Медика на польському кордоні ви можете безкоштовно дістатися Естонії. Для цього звертайтесь на гарячу лінію +37259086965 (24/7). Докладніше ось тут (https://www.pagulasabi.ee/ru).

Житло

icanhelp.host (https://icanhelp.host/)
host4ukraine.com (https://www.host4ukraine.com/)
prykhystok.in.ua/find (https://prykhystok.in.ua/find)

Місцеві сайти для оренди житла:
– www.kv.ee
– www.city24.ee

Інша допомога із житлом:
https://www.pagulasabi.ee/ru/meeskond
– Центр біженців у Таллінні (https://www.tallinn.ee/ukr/ukraina/Tsentr-vstrechi-voennyh-bezhentsev-v-Tallinne)
– Фб-сторінка Естонського центру біженців (https://www.facebook.com/pagulasabi)

Робота

Форма для пошуку роботи в Естонії.
https://www.onlineexpo.com/ru/rabota-dlia-ukraintcev-v-estonii/vakansii/

Вивчення естонської мови

З 4 квітня по 29 травня проводиться безкоштовний онлайн-курс вивчення естонської мови Õpi ja räägi minuga (Вчись і говори зі мною), організований Multikey Online School за підтримки міста Таллінна. Зареєструватися на курс можна за посиланням (https://learn.multikey.app/A1_kodurahu_april).

Особи, які отримали тимчасовий захист, зобов’язані пройти програму адаптації у межах вивчення мови рівень A1. Курси розпочнуться влітку 2022 року. Інформацію про курси повідомить Департамент поліції та прикордонної охорони електронною поштою, надіславши на сторінку реєстрації на курси www.settleinestonia.ee.

Розпочати самостійне вивчення мови можна на сайті www.keeleklikk.ee (http://www.keeleklikk.ee/)

Чати допомоги

Естонський рада у справах біженців (https://www.facebook.com/pagulasabi/)
Українці в Естонії (https://www.facebook.com/ukrainians.in.estonia/)
Український культурний центр (http://ukk.ee/uk/)

Централізований сайт юридичної допомоги для українців: https://ukrainelegalaid.org

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні