П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіДокументи про освіту під час війни. Три речі, які потрібно знати

Документи про освіту під час війни. Три речі, які потрібно знати

Этот материал также доступен на русском языке
На найпоширеніші запитання відповіли у Міністерстві освіти та науки. Ось які відповіді надійшли.

Евакуація та військові дії поставили перед батьками, школярами, студентами багато питань, яких ніхто з нас не був готовий. Багато батьків, рятуючи своїх дітей від обстрілу та збираючись в евакуацію, не думали, що буде на новому місці. Не всі взяли із собою шкільні табелі та атестати. А в когось вони згоріли разом із школою. Закордонні вузи та наші навчальні заклади в тилу відчинили двері для українських студентів, але не всім їм вдалося взяти із собою залікові книжки чи інші документи, які б підтвердили, що вони справді є студентами. Окреме питання — як отримають свідоцтва про освіту нинішні одинадцятикласники та дев’ятикласники, особливо ті, що навчаються на окупованих територіях та не можуть відвідувати уроки у своїй школі.

На найпоширеніші запитання відповіли у Міністерстві освіти та науки. Ось які відповіді надійшли.

— Як отримають свідоцтво про освіту цьогорічні випускники 9-х та 11-х класів? Чи вже обговорюються якісь варіанти?

— На відміну від випускників 9-х класів попередніх років, нинішні вже звільнені з проходження державної підсумкової атестації наказом Міністерства освіти і науки України від 28 лютого 2022 року № 232. Щодо звільнення від атестації випускників 11-х класів — 24 березня Верховна Рада ухвалила відповідний закон, очікуємо на підпис президента та публікацію.

Якщо ж претенденти на освіту повинні були переміститися в більш безпечні регіони, вони можуть залишатися на дистанційному навчанні або екстернаті у своїх навчальних закладах (за умови, що ті функціонують). Або влаштуватися до навчального закладу за новим місцем перебування або вступити до будь-якого навчального закладу, який працює дистанційно або забезпечує екстернат. Наразі приватні дистанційні школи вже створили багато пропозицій для здобувачів освіти. Питання про видачу документів вирішуватимуть відповідні навчальні заклади, куди будуть зараховані претенденти.

Учням 9-х та 11-х класів, які тимчасово перебувають за кордоном, ми також запропонували кілька варіантів для завершення навчання та отримання свідоцтва про базову або повну загальну середню освіту. Якщо школа, де діти навчалися в Україні, вже організувала дистанційне навчання, слід рекомендувати учням підключитися до нього. Батьки у такому разі мають встановити контакт зі своїм закладом, який оформить відповідний документ. Батьки можуть також звернутися до Міжнародної української школи із заявою про зарахування на екстернат на індивідуальній основі. Документи про освіту у таких випадках видаватиме Міжнародна українська школа. Необхідну інформацію розміщено на сайті школи.

Загалом, усі діти, які зараз навчаються не в рідних школах, а також за кордоном, отримають документ про закінчення навчального року. І всі їхні оцінки будуть зараховані, де б дитина не навчалася зараз: у будь-якій іншій школі, яка здійснює очне, змішане чи дистанційне навчання чи екстернат. Це може бути будь-який заклад загальної середньої освіти, у тому числі приватний. Зокрема Атмосферна школа, Оптима, Академія А-плюс, Ліко-школа — всі ці школи мають ліцензію та співпрацюють з Міністерством освіти і науки та органами управління освітою. Виданий ними документ про освіту абсолютно рівноправний із документом про освіту, виданий будь-яким державним або комунальним закладом загальної середньої освіти. Наголошую: ці школи надали безкоштовний доступ до навчання на своїх платформах. Вони доступні і за межами України

— Українські студенти мають можливість продовжити навчання у навчальних закладах у тилу чи за кордоном. А що робити, якщо у когось із них на руках немає студентського квитка чи залікової книжки, як підтвердити, що вони справді є студентами? Не всі університети зараз мають можливість надати таку довідку.

— В Україні понад десять років функціонує Єдина державна електронна база з питань освіти (далі — ЄДЕБО), до основних функцій якої, зокрема, входить облік документів у сфері загальної середньої освіти, студентських (учнівських) квитків державного зразка, забезпечення перевірки достовірності документів про освіту тощо.

Відповідно до вимог Положення про Єдину державну електронну базу з питань освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 8 червня 2018 року № 620, фізична особа повинна мати повний доступ до всієї інформації про себе, що міститься у ЄДЕБО.

Для виконання зазначеної вимоги на офіційному сайті ЄДЕБО реалізовано сервіс «Інформація про фізичну особу, що міститься в ЄДІБО», за допомогою якого можна отримати інформацію про:

  • здобуття вищої освіти – з 2012 року, професійної передньої освіти – з 2020 року, професійної (професійно-технічної) освіти – з 2013 року (вноситься навчальними закладами);
  • документи про здобуту вищу, професійну передвищу та професійну (професійно-технічну) освіту, отримані з червня 2015 року (з Реєстру документів про освіту);
  • документи про здобуту вищу, професійно-технічну та загальну середню освіту, видані з 2000 року, якщо на їх підставі відбувалося вступ на навчання для здобуття вищої освіти, — з 2012 року, професійної передньої освіти — з 2020 року, професійної (професійно-технічної) освіти – з 2013 року (з Реєстру документів про освіту).

Інформація про отримання освіти за кошти державного бюджету у вищих військових навчальних закладах (закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти) у ЄДЕБО не міститься.

Для отримання інформації особа формує на сайті ЄДЕБО запит інформації про себе. Доказ особи здійснюється накладенням власної КЕП. За цим електронним запитом формується та надається Виписка з інформацією про фізичну особу. Виписка формується на веб-сайті у форматі PDF.

У разі відсутності в ЄДЕБО картки фізичної особи або РНУКПН у наявній картці буде сформовано порожню виписку. Виписка з інформацією формується у разі успішного зіставлення ПІБ та РНУКПН, зазначених у КЕП та картці фізичної особи.

Крім того, фізична особа має можливість подати запит на інформацію про документ про освіту безпосередньо до ДП «Інфоресурс» – технічного адміністратора ЄДЕБО.

Якщо особа втратила документ про освіту, йому слід звернутися до навчального закладу, який видав цей документ. Порядок замовлення дублікатів документів про середню освіту викладено в Порядку замовлення документів про базову середню освіту та повну загальну середню освіту, видачу та облік їх карток, затверджений наказом МОН від 10 грудня 2003 року № 811.

Враховуючи широкомасштабну військову агресію Російської Федерації проти України, розглядається можливість запровадити на територіях України, де ведуться військові дії та є небезпека для життя та здоров’я громадян, такий самий порядок отримання дублікатів документів про освіту, який діє для тимчасово окупованих територій України, а саме: дублікат документа про освіту, виготовленого на тимчасово окупованій території України, видається за письмовою заявою випускника або його законного представника, особисто поданою до будь-якого загальноосвітнього навчального закладу відповідного ступеня, розміщеного в населеному пункті за місцем проживання, знаходження випускника або його законного представника на неокупованій території. Головною умовою для виготовлення дубліката є наявність інформації про відповідний первинний документ про освіту в ЄДЕБО, де містяться дані про документи про повну та базову загальну середню освіту, виготовлені після 2000 року (орієнтовно).

Однією з основних функцій ЄДЕБО є забезпечення перевірки факту навчання для здобуття професійної (професійно-технічної) освіти за освітньо-кваліфікаційними рівнями «кваліфікований робітник» та «молодший спеціаліст» (з 2014 року), професійної передньої освіти, а також вищої освіти (з 2012 року).

Усі заклади професійної (професійно-технічної), професійної передньої та вищої освіти мають безпосередній доступ до ЄДЕБО та можуть перевірити факт здобуття особою професійної (професійно-технічної), професійної передньої та вищої освіти.

— А як бути тим, хто отримав свідоцтво про освіту у попередні роки, а тепер хоче скористатися можливістю вступити до України чи за кордоном, але не має на руках атестату? Зруйнована школа чи будинок, виїхав і не подумав, що таке свідоцтво треба взяти з собою. в офісі нікого немає, тому жодних довідок та документів ніхто дати не може. Звертайтеся, мовляв, після війни.

— У разі втрати свідоцтва про повну загальну середню освіту необхідно в установленому законодавством порядку отримати дублікат. Для цього потрібно звернутися до навчального закладу, який видав документ.

Ми працюємо над розробкою документа, який у разі, коли навчальні заклади знаходяться на тимчасово захоплених територіях, не функціонують, зруйновані або звернутися до закладу неможливо, дозволить звертатися до будь-якого навчального закладу або до певного департаменту (управління) освіти та науки відповідної обласної, Київської міської державних адміністрацій.

Нагадаємо, що вже 31 березня стало відомо, що замість ЗНО школярам запропонують єдиний тест із кількох предметів. Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак («Слуга народу»). Не буде окремих тестів з предметів, а буде єдиний інтегрований тест, який включатиме кілька предметів», — сказав він.

Бабак зазначив, що список предметів такого тесту опубліковано на сайті Міносвіти, але є можливість зміни вагових коефіцієнтів залежно від спеціальності.

За його словами, такий тест буде і в онлайні (він сподівається на це), і в офлайн-форматі.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні