П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк правильно вимірювати артеріальний тиск?

Як правильно вимірювати артеріальний тиск?

Этот материал также доступен на русском языке
Проблеми зі здоров'ям, пов'язані з серцево-судинними захворюваннями та гіпертонічною хворобою, є лідерами серед загальної захворюваності населення. Потрібно не тільки знати рівень свого тиску, а й вміти правильно його вимірювати.

Що треба знати про тиск

Артеріальний тиск (АТ) – один із найважливіших показників роботи серцево-судинної системи. Воно непостійне і коливається залежно від фази серця. Коли серце скорочується, тиск зростає. Коли серце розслабляється та наповнюється кров’ю, тиск в артеріях зменшується. Тиск крові на стінки артерій під час скорочення серця називають «верхнім» або систолічним, а під час розслаблення – «нижнім» або діастолічним.

Проблеми зі здоров’ям, пов’язані з серцево-судинними захворюваннями та гіпертонічною хворобою, є лідерами серед загальної захворюваності населення. Необхідно як знати рівень свого тиску, а й вміти правильно його вимірювати.

Стрес, фізичні, розумові навантаження та неправильний спосіб життя впливають на розвиток артеріальної гіпертензії та інших захворювань. Якщо вчасно не визначити зміни артеріального тиску, то людина має розвиток таких захворювань, як інсульт або інфаркт. Однак, перед вимірюванням тиску потрібно знати правильний алгоритм дій, і розібратися, як міряти тиск, тоді результат буде точним.

Вимірювання тиску, на перший погляд, здається простою процедурою, але потребує серйозного підходу. Для того, щоб результат вийшов правильним, необхідно дотримуватись правил вимірювання тиску. Регулярний контроль тиску та знання його рівня – профілактика серцево-судинних захворювань у домашніх умовах.

Одним із найпоширеніших порушень, пов’язаних з порушенням АТ, є гіпертонія. Нерідко за нею криється гіпертонічна хвороба, що призводить до інфаркту міокарда, інсульту та інших тяжких ускладнень. Артеріальна гіпертензія протікає безсимптомно, тому слідкувати за тиском необхідно якнайчастіше. У кого діагноз артеріальної гіпертензії підтверджений, добре потоваришує б з тонометром і перевіряти рівень тиску як мінімум двічі на день – вранці та ввечері.

При захворюваннях, пов’язаних з відхиленнями в АТ, виникають головні болі, слабкість, задишка, біль за грудиною та ін.

Як правильно вимірювати артеріальний тиск

  1. Перед виміром артеріального тиску необхідно відпочити щонайменше 5 хвилин.
  2. Не менше 30 хвилин до виміру треба утримуватися від куріння та вживання кофеїну (кава, кола, чай).
  3. Під час вимірювання слід сидіти, спираючись на спинку стільця, і нерухома рука повинна зручно лежати на столі.
  4. Не слід розмовляти під час вимірювання.
  5. Манжета повинна бути обгорнута навколо передпліччя, з центром надувного мішка прямо над плечовою артерією, а нижній край манжети треба розташовувати на 2-3 см вище за ліктьовий згин.
  6. Надувний мішок манжети має бути на рівні серця.
  7. Ноги при вимірі не повинні бути схрещені.
  8. Ступні повинні бути на підлозі.
  9. Сечовий міхур перед виміром артеріального тиску необхідно випорожнити.
  10. Плече не повинно стискатися одягом (тим неприпустимим є вимірювання через одяг).

Важливо!

Недотримання цих умов може призвести до завищення показників артеріального тиску:

  • після прийому кави на 11/5 мм рт. ст.;
  • після прийому алкоголю на 8/8 мм рт. ст.;
  • після куріння на 6/5 мм рт. ст.;
  • при переповненому сечовому міхурі на 15/10 мм рт. ст.;
  • за відсутності опори для спини верхній тиск на 6-10 мм рт. ст.;
  • за відсутності опори для руки на 7/11 мм рт. ст.

Порада

Щоб зміцнити серце, змішайте по 150 г меду та свіжого вершкового масла, по 100 г сирого насіння гарбуза (витовкти у ступці до стану кашки) та рису (підсмажити і змолоти), 50 г «кави» з насіння вікі посівної. Приймати по 1-2 чайні ложки після обіду та вечері.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні