П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиЯку зарплатню платять резервістам під час війни

Яку зарплатню платять резервістам під час війни

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні діють особливі пільги та умови військовослужбовців. 22 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про заклик резервістів на військову службу.

Після призову робоче місце зберігається

Як зазначають у прес-службі ЗСУ, на заклик підлягають резервісти від 18 до 60 років. Це як офіцери, так і рядовий та сержантський склад. Максимальний термін несення служби – 1 рік.

У цей період за призваними резервістами згідно із Законом України зберігається робоче місце. Крім того, військовослужбовцям виплачують середньомісячну заробітну плату.

Які ще є пільги для резервістів

Оскільки резервісти після призову на військову службу набувають статусу військовослужбовців, то вони можуть у повному обсязі користуватися всіма пільгами та гарантіями, передбаченими для них.

Ці пільги та гарантії включають:

  • мінімальне грошове забезпечення військовослужбовців у понад 10 тис. грн;
  • збереження пенсії на строк до завершення особливого періоду;
  • вищий розмір пенсійного забезпечення (ніж у цивільному секторі) та можливість його отримання за вислугою років (незалежно від віку);
  • безкоштовне медичне обслуговування для військовослужбовців у закладах охорони здоров’я Збройних Сил України (для членів сімей військовослужбовців 50% від вартості);
  • щорічна основна відпустка тривалістю не менше 30 календарних днів з виплатою матеріальної допомоги на оздоровлення у розмірах грошового забезпечення (виплата грошового забезпечення зберігається під час відпустки).

Список інших пільг для військовослужбовців можна переглянути за посиланням .

Додаткові виплати військовим

Проте йдеться не про всіх, хто задіяний у збройних структурах або має відношення до армії, а лише про військових, які безпосередньо беруть участь у бойових діях або здійснюють заходи щодо національної безпеки та оборони безпосередньо в районах та в період здійснення таких заходів.

Простіше кажучи, 100 тис. грн отримають воюючі на передовій із російськими загарбниками.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні