Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПрацював за кордоном. Як порахують стаж?

Працював за кордоном. Як порахують стаж?

Этот материал также доступен на русском языке
Людина, яка працювала і в Португалії, і в Україні, одночасно має право на дві частини пенсії та від двох держав, пояснює Сергій Коробкін, незалежний консультант.

«Я живу в Україні з 2011 року і з того часу отримую українську пенсію. Маю 28 років українського стажу. Крім того, з 2002 по 2011 рік я працював у Португалії. Чи є закон про взаємозалік стажу і де можна про це почитати? З цього приводу три роки тому я звертався до Пенсійного фонду, але відповіді так і не отримав.

Нещодавно дзвонив на урядову гарячу лінію (копію їх відповіді додаю). Мене змушують написати нову заяву. Як я розумію, ця заява на перерахунок португальської пенсії, але вона мені не потрібна. Я хочу, щоб португальський стаж врахували під час перерахунку української пенсії.

Микола Коновальчук, смт Новотроїцьке, Херсонська обл.»

Існує Угода між Україною та Португальською Республікою про соціальне забезпечення. Воно було підписано 7 липня 2009 року та набуло чинності 1 березня 2012 року.

Ця угода передбачає пропорційний принцип розрахунку пенсій. Людина, яка працювала і в Португалії, і в Україні, одночасно має право на дві частини пенсії та від двох держав. Але кожна країна перераховує свою частину пенсії лише за той стаж, який заробили на її території. Взаємозалік стажу у разі не передбачено. Хоча є деякі застереження.

Наприклад, якщо людина пропрацювала в Португалії менше року, і цього стажу недостатньо для призначення частини португальської пенсії, цей шматочок можуть зарахувати до українського стажу. Або ж якщо людина не вистачає стажу для призначення пенсії в Україні в принципі, тоді португальський стаж може бути врахований умовно до стажу для визначення права на українську пенсію. Але на розрахунок і розмір пенсії такий стаж не впливатиме .

Як ми розуміємо, обидва випадки не ваші. Ваша історія підпадає чітко під основну умову зазначеної Угоди: частину пенсії виплачує Україна, частину пенсії має перераховувати Португалія.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні