Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи можна докупити стаж – не вистачає півроку

Чи можна докупити стаж – не вистачає півроку

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо людина вже є пенсіонером, то докупити стаж вона не має права.

«Мій стаж – 29 з половиною років. Отримую мінімальну пенсію. Скільки потрібно відпрацювати, щоб рахувалося 30 років? Чи можна ці півроку докупити?

Олена Садова, м. Маріуполь, Донецька обл.

Якщо пенсію вже призначено…

На жаль, ви не вказали свого віку. Це трохи спростило б відповідь на ваше запитання. Також із листа незрозуміло, коли ви вийшли на пенсію і чи продовжуєте працювати. У разі можемо дати лише загальні відомості.

Пенсіонер має право на перерахунок пенсії за стажем (за час, відпрацьований після виходу на пенсію) не раніше ніж через два роки після призначення або останнього перерахунку пенсії. Припустимо, ви вийшли на пенсію, але ще півроку продовжували працювати, після чого звільнилися. У такому разі додати ці півроку до стажу можна не раніше ніж через два роки з моменту призначення пенсії.

Якщо людина вже є пенсіонером, то докупити стаж вона не має права. Так прописано у законодавстві. Норма, згідно з якою можна докупити стаж, передбачена насамперед для тих випадків, коли не вистачає стажу для виходу на пенсію при досягненні пенсійного віку.

Чим більший стаж, тим краще

Далі про мінімальну пенсію. На сьогодні розмір мінімальної пенсійної виплати становить 1934 гривні, що відповідає розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Особам старшим за 65 років при стажі від 30 років у жінок та 35 років у чоловіків мінімальна пенсія за віком призначається у розмірі 2600 гривень (40% від мінімальної зарплати).

У жовтні поточного року в осіб старших 70 років із таким самим стажем мінімальна пенсія становитиме вже три тисячі гривень.

При цьому особи старші 75 років при стажі 20 років у жінок та 25 років у чоловіків на сьогодні мають отримувати не менше 2500 гривень, а особи старші 80 років із таким самим стажем – не менше 2600 гривень. В даному випадку, як бачимо, що більше стажу, то краще. Але багато залежить і від віку. Можуть бути інші нюанси, адже кожна пенсія прораховується індивідуально.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні