П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіЯкими наслідками загрожує Україні визнання Росією незалежності «ЛНР» та «ДНР»

Якими наслідками загрожує Україні визнання Росією незалежності «ЛНР» та «ДНР»

Этот материал также доступен на русском языке
Російська влада визнала незалежність так званих «ЛНР» та «ДНР». Після цього на окуповані території офіційно увійшли російські війська.

Давайте розберемося, які можуть бути наслідки цього рішення.

Мінські угоди більше не діють?

Росія їх грубо порушила. Мінські угоди та Нормандський формат мають головну мету — повернути тимчасово окуповані території до складу України. Всі ці роки росіяни називали ОРДЛО українською територією та говорили, що конфлікт на Донбасі внутрішній. Але тепер, після офіційного визнання незалежності, ці території неможливо реінтегрувати.

Представник США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що Путін розірвав на шматки Мінські угоди. Вашингтон не вірить, що росіяни на цьому зупиняться. Західні лідери готують санкції проти Росії. Німеччина зупинила процес сертифікації Північного потоку-2.

Проте, росіяни продовжують вдавати, що нічого не сталося. Представник Росії в ООН уже заявив, що Київ має виконувати Мінські угоди та піти на прямі переговори з окупаційними адміністраціями. За його словами, Росія не є стороною Мінських угод, тож нічого не змінилося.

Як проходитиме обмін полоненими?

Росія давно заблокувала переговори щодо обміну. У рамках Мінських угод це практично неможливо, упевнена координатор ОБСЄ Шарлотта Реландер. Тому нічого не зміниться, Україна продовжить шукати інших можливостей для переговорів.

На окупованих теренах утримують близько 300 українців. Росія ухиляється від обміну, бо хоче отримати політичні поступки.

Що буде на окупованих територіях?

Експерти розглядають кілька варіантів розвитку подій. Якщо окупаційні адміністрації ОРДЛО заявлять про свої претензії на всю територію Донецької та Луганської областей, то можливе загострення на всій лінії фронту.

Аналітик Інституту Євроатлантичного Співробітництва Володимир Горбач вважає, що буде або одразу війна за вихід до кордонів областей, або новий важіль тиску на Україну. Загрозу війни використовуватимуть для шантажу замість Мінських угод.

Політичний експерт Віталій Портніков припускає, що можливий варіант, як у Грузії. Там також у 2008 році було визнання росіянами Абхазії та Південної Осетії, війська на кордоні та постійний шантаж. Але незалежна Україна — це як кістка в горлі для росіян, наголошує Портніков. Тож війна нікуди не зникне. Росія не кине спроб окупувати та знищити Харків, Дніпро та Одесу.

Журналіст Іван Яковіна впевнений, що ОРДЛО фактично перетворюється на Придністров’я. Проти росіян запровадять санкції, але загострення воєнного конфлікту не буде. Шум пройде і про всю цю історію в Росії намагатимуться скоріше забути, вважає журналіст.

Що робитиме Україна в цій ситуації?

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна однозначно кваліфікує дії росіян як порушення свого суверенітету та територіальної цілісності. Президент оголосив про екстрене скликання «нормандської четвірки» та Ради Безпеки ООН. «Ми добре розрізняємо провокації та наступ військ агресора», — наголосив Володимир Зеленський у своєму зверненні. За його словами, наразі немає причин для хаотичних дій. Україна залишиться вірною політичному та дипломатичному врегулюванню. Президент проводить зустрічі із західними лідерами щодо санкцій для росіян.

Міністр оборони Олексій Рєзніков повідомив, що Кремль визнав власну агресію проти України. «Ми залишаємося впевненими та спокійними. Ми готові та здатні захищати себе та свій суверенітет», — наголосив глава міністерства.

Військовий експерт та журналіст Юрій Бутусов вважає, що слід запровадити воєнний стан на території Донецької та Луганської областей, а також розірвати дипломатичні відносини з Росією. Дії росіян – це пряма агресія. Якщо президент Зеленський не запровадить воєнного стану, то це буде порушенням закону про оборону, упевнений Юрій Бутусов. Обов’язок президента України дати відсіч збройній агресії, інакше Путін матиме можливість захопити весь Донбас.

Андрій Горін

Джерело: odessa-life.od.ua

Нове на сайті