Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатКомпенсація з догляду за маломобільними людьми похилого віку: кому дають і за...

Компенсація з догляду за маломобільними людьми похилого віку: кому дають і за яких умов?

Этот материал также доступен на русском языке
Компенсація надається лише особам, які є членами сім'ї того, хто потребує догляду. Але це не все.

«Мене цікавлять такі питання.

1. Я доглядаю мого 80-річного тата, який не ходить. Де-факто він – інвалід, де-юре – ні. Чула, що існують якісь щомісячні виплати з догляду за маломобільними людьми похилого віку. Чи так це?

2. Куди та з якими документами звертатися, щоб оформити таку допомогу?

3. На яку суму можу розраховувати?

Анжеліко, лист надійшов електронною поштою»

Хто може розраховувати на компенсацію?

Щомісячна виплата з догляду за маломобільними людьми похилого віку призначається згідно з Постановою Кабінету Міністрів № 859 від 23 вересня 2020 року (у редакції від 23 жовтня 2021 р.). Точніше, згідно з документом, це компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги на непрофесійній основі, у тому числі з догляду:

  • за особами з інвалідністю І групи;
  • за людьми старшого віку з когнітивними порушеннями ( зниженням пам’яті, розумової працездатності ) ;
  • за невиліковно хворими, які через порушення функцій організму що неспроможні самостійно пересуватися і обслуговувати.

Компенсація надається лише особам, які є членами сім’ї того, хто потребує догляду. При цьому вони повинні проживати на одній житлоплощі, бути пов’язані спільним побутом та мати взаємні права та обов’язки.

Є ще один важливий момент – такий посібник надається лише на підставі медичних документів, які підтверджують необхідність догляду. У вас, зважаючи на все, таких документів немає. Тому вашому батькові слід звернутися до сімейного лікаря, пройти обстеження та отримати висновок лікарсько-консультативної комісії (ВКК) про те, що він потребує постійного стороннього догляду.

Які документи треба зібрати?

Для отримання компенсації необхідно звернутися до територіального управління соціального захисту населення та подати дві заяви: ваша – про згоду надавати соціальні послуги та вашого батька – про згоду їх отримувати.

Крім заяв, потрібні такі документи:

  • заяву про перерахування коштів із зазначенням рахунку у банку;
  • копія паспорта або іншого документа, що засвідчує особу та підтверджує громадянство України (ваша та батька);
  • копія ідентифікаційного коду (ваша та батька);
  • декларація про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за формою, затвердженою Мінсоцполітики. У декларації також зазначається інформація про склад сім’ї заявника;
  • висновок ВКК про те, що людина старшого віку внаслідок когнітивних порушень потребує стороннього догляду (про неї ми вже сказали вище);
  • копії рішення суду про визнання недієздатною особи, якій надаються соціальні послуги (для недієздатних осіб та осіб, громадянська дієздатність яких обмежена).

Порахують доходи всіх членів сім’ї

Щодо розміру компенсації, то вона розраховується як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу з розрахунку на місяць, встановленим на 1 січня поточного року, та середньомісячним сукупним доходом особи, яка надає соціальні послуги (дохід враховується за останні шість місяців).

Середньомісячний дохід особи, що надає соціальні послуги, обчислюється шляхом поділу середньомісячного сукупного доходу його сім’ї на кількість членів сім’ї. До складу сім’ї особи, яка звертається за призначенням компенсації, включаються:

  • чоловік жінка;
  • діти до 18 років та діти до 23 років, які навчаються на денній формі навчання та не мають власних сімей;
  • жінка та чоловік, які не перебувають у шлюбі, але проживають однією сім’єю.

При цьому не включаються до складу сім’ї особи, які перебувають на повному державному забезпеченні, та непрацездатні особи (пенсіонери та особи з інвалідністю).

Компенсація призначається на 12 місяців та виплачується щомісяця. Через рік подаються нові документи – заява, оновлена декларація про доходи та майновий стан, а в деяких випадках і медичні документи.

Треба знати

Часто працездатні особи, які доглядають людину з інвалідністю І групи або пенсіонера з когнітивними порушеннями, не можуть працювати. Якщо вони не працюють і одержують від держави відповідну компенсацію, час догляду зараховується ним до страхового стажу.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні