Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіСкасування строкової служби: коли і чим хочуть замінити?

Скасування строкової служби: коли і чим хочуть замінити?

Этот материал также доступен на русском языке
Про перехід української армії на контрактну основу і скасування строкової служби говорять вже не перший рік. Нещодавно про плани поступового переведення армії на професійну основу заявив президент. Як і коли хочуть відмовитися від строкової служби?

Призов скасують не відразу

Реформу Збройних сил передбачено Указом президента «Про зміцнення обороноздатності країни та привабливість військової служби». Указ містить положення, які дозволять Україні до 2025 року отримати цілком професійну армію. Насамперед – збільшення чисельності Збройних сил України (ЗСУ) на 100 тисяч осіб, створення двадцяти додаткових бригад ЗСУ, впровадження замість термінової служби інтенсивної військової підготовки.

Терміни дії контрактів мають зрости. Планують підвищити і заробітні плати військовикам. Їхні зарплати мусять становити не менше трьох мінімальних (на сьогодні – близько 20 тисяч гривень). Військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх сімей обіцяють забезпечити житлом. Офіцерам – надати реальну можливість кар’єрного зростання.

За інформацією Міністерства оборони, нова модель ЗСУ на своєму першому етапі призов все ж таки збереже. Водночас з’явиться й інший варіант української армії: короткочасна інтенсивна військова підготовка, яка триватиме протягом трьох-чотирьох місяців.

– Пройшовши таку підготовку, молодих людей не призиватимуть до армії, – запевняє міністр оборони Олексій Рєзніков. – Замість строкової служби вони матимуть базові військові навички. З 1 січня 2024 року ми плануємо замінити призов короткостроковою інтенсивною підготовкою.

Що таке сертифікат про підготовку?

Систему базової військової підготовки поки що не представлено. І експерти пропонують різні варіанти. Так, на думку деяких із них, проходити підготовку повинні і хлопці, і дівчата. Проводити таке навчання найбільш доцільно в літню пору – щоб не витрачатися на зимову форму та обігрівання тренувальних таборів. При цьому програма військової підготовки мусить бути прописана так, щоб кожна її година була присвячена набуттю корисних навичок: тактики, стрільби, медицини, психології.

Після закінчення курсу потрібно буде скласти іспити, а потім отримати сертифікат про базову військову підготовку. Цей документ підтвердить, що людина готова до вступу до мобілізаційного резерву, подання заяви до контрактної армії або загону територіальної оборони.

***

Експерти вважають, що строкова служба – це пережиток минулого. Вона вже давно не потрібна, і скасування призову не вдарить по нашій боєздатності. У світі не така важлива кількість бійців, як наявність високоточної зброї, систем розвідки та автоматизованих систем управління. Тож насамперед армія мусить бути добре озброєна та екіпірована. А військовослужбовці – отримувати гідну зарплатню.

Нагадаємо, що ми вже розповідали по те, що призов до армії з 2024 року скасують. 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні