Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧому мені не доплачують за стаж?

Чому мені не доплачують за стаж?

Этот материал также доступен на русском языке
На запитання читачів про пенсію, стаж, інші проблеми відповідає Сергій Коробкін, незалежний консультант.

«Я вийшов на пенсію за Списком №2 у 55 років. Після цього ще 15 років продовжував працювати на фабриці. Цей період у трудовій книжці не записаний, але всі довідки про роботу я здавав до Пенсійного фонду. За наявною у мене роздруківкою (надсилаю її вам), ці 15 років у стаж не зараховані, адже це ще 15% надбавки до пенсії. Працівники ПФ відповідають, що все зараховано. Але я маю роздруківку за 2018 рік. Там зазначено: загальний стаж – 53 роки, розмір пенсії, розмір надбавки дітям війни, а про надбавку за стаж ні слова.

Анатолій Шило, м. Кременчук, Полтавська обл. »

Можливо, інформація з Пенсійного фонду ввела вас в оману. Якщо ми правильно зрозуміли, ви самі пишете про наявність 53 років стажу. Тобто очевидно, що стаж враховано весь, зокрема, за періоди роботи після оформлення пенсії.

Підкреслимо, що чоловікам, які вийшли на пенсію до жовтня 2011 року, пенсія додатково збільшується на 1% за кожний рік, відпрацьований понад 25 років*.

Таким чином, можемо припустити, що ви маєте доплату за 28 років так званого наднормативного стажу. Найчастіше у формулюванні Пенсійного фонду фраза «розмір пенсії за віком» може означати: основний розмір пенсії плюс доплата за понаднормовий стаж. І вже понад це встановлюються інші надбавки, зокрема, доплата дітям війни.

Швидше за все, доплата за стаж у вас є, і вона входить до загального розміру пенсії. Якщо ви в цьому сумніваєтеся, то краще уточнити це ще раз у місцевому Пенсійному фонді або взяти у них новий роздрук, де будуть вказані всі складові пенсії.

…………………………….

* На 1% від основного розміру пенсії, але не більше ніж на 1% від розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні