Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПризов до армії з 2024 року скасують

Призов до армії з 2024 року скасують

Этот материал также доступен на русском языке
Володимир Зеленський підписав указ про військову службу. Документ розміщено на сайті глави держави і набув чинності з дня його опублікування – 1 лютого 2022 р.

Міністр оборони України Олексій Рєзніков на брифінгу роз’яснив, чому військовий призов планують скасувати. Влада хоче перейти до формування професійної армії.

За словами голови Міноборони, Збройні Сили України складаються із трьох категорій:

  1. Найменша – це заклик. Люди, які за старою традицією можуть бути запрошені в центри комплектації та півтора роки нести службу. Їх сьогодні 10% від чисельності ЗСУ (261 тисяча).
  2. Контрактники – хлопці та дівчата, які укладають контракт від 8 місяців до 3 років.
  3. Ті, хто несуть службу понад 10 років.

Ідея президента полягає в тому, щоб протягом 4 років у спокійному плановому режимі перейти до формування професійної армії та відмовитись від термінового призову, від короткострокових контрактів.

Перед Міністерством оборони стоїть завдання розробки концепції поступового переходу, яка включає в себе, зокрема:

  • збільшення термінів дії контрактів;
  • збільшення у 2023 році грошового утримання довгострокових контрактників до рівня не менш як триразового розміру мінімальної заробітної плати;
  • формування системи спеціальної підготовки та перепідготовки.

У свою чергу, під час виступу в парламенті Президент України Володимир Зеленський повідомив, що відповідно до підписаного указу чисельність української армії у найближчі 3 роки збільшиться на 100 тисяч осіб.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні