П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаРізнеЧому ми заводимо свійських тварин?

Чому ми заводимо свійських тварин?

Этот материал также доступен на русском языке
У кожного, хто заводить домашнього вихованця, є на це свої причини. Одні рятуються від самотності, інші просто люблять тварин, а хтось вважає своїм обов'язком допомогти братам нашим меншим, які опинилися на вулиці.

Але насправді це відбувається тому, що тварини роблять життя людини щасливішим і надають йому сенсу.

Прихильність до тварин закладена генетично

Вчені давно намагаються зрозуміти, чому людина так прив’язана до тварин, чому витрачає так багато сил, часу і коштів на турботу про чотириногих вихованців. І йдеться при цьому не лише про кішок або собак, адже багато хто любить, наприклад, плазунів або щурів. Але люди тримають тварин не лише тому, що їх приваблюють живі істоти. Зоопсихологи вважають: що більше людина дізнається про тварин, то краще здатна розібратися й у людських стосунках.

Виявляється, що потреба завести тварину ніби вбудована у нашу підсвідомість і залежить від певних біологічних та соціальних факторів. Крім того, любов до братів наших менших має також уроджені причини. У людини в зоні мозку, яка відповідає за емоції, є нервові клітини – нейрони, що реагують на будь-які живі істоти. Можливо, це відбувається тому, що більш слабкі створіння активують батьківський інстинкт людини, її вроджену схильність захищати все, що стосується життя.

Найкращий друг і цілитель

Будь-який власник тварини перебуває в емоційному зв’язку зі своїм вихованцем, і це не тільки знижує рівень стресу, але й привносить різноманітність у життя, особливо у самотніх людей. Крім того, часто людина заводить чотирилапого друга, щоб було з ким спілкуватися. Ця причина лише на перший погляд виглядає дивно. Насправді власники тварин розмовляють з вихованцями, розповідають про свої проблеми, навіть радяться, і при цьому впевнені, що їх розуміють. Це схоже на психологічну допомогу для самотніх – розповісти хоча б комусь про те, що з ними відбувається. До речі, після такої «розмови» багатьом справді легшає. Тому ті, хто стверджує, що вихованець – його найкращий друг, не завжди перебільшують.

Тварини створюють відчуття безпеки, заспокоюючи власника, надають емоційної підтримки, але це залежить від того, наскільки власник прив’язаний до своєї тварини. Що більший зв’язок – то відчутніша підтримка. Деякі люди навіть переживають те, що відбувається з вихованцем так само, як переживали б, якби це відбувалося з близькою людиною.

Спілкування з твариною є набагато простішим, ніж з людиною

Ще однією причиною взяти в дім звірятко є і те, що спілкування з твариною часом є набагато простішим, ніж з людиною. Тварини не сперечаються, не ображаються, швидко вибачають, їх простіше обійняти, погладити, вони завжди поруч. Собаки часто допомагають самотнім власникам завести нові знайомства, наприклад, собачники часто знайомляться з кимось саме на прогулянках. Крім того, власники відчувають свою відповідальність за благополуччя вихованця, що підвищує їхню самооцінку.

Тварини також змушують людину вести здоровіший і рухливіший спосіб життя. За статистикою, такі люди краще відновлюються після серцевих нападів та захворювань, пов’язаних з нервовою системою. Щоправда, деякі лікарі вважають, що досліджень на цю тему проведено замало, щоб стверджувати це напевно. Однак тварини точно сприяють зниженню стресу у людини. Ну, а найголовніше, більшість власників чотирилапих вихованців вважають, що тварини набагато чесніші у стосунках, ніж люди, а це саме те, чого нам зараз бракує у людському суспільстві.

Любов до тварин залежить від традицій

Ставлення до різних тварин залежить не тільки від особистого досвіду кожної людини, а й від культурних традицій тієї чи іншої країни. Наприклад, собаки та кішки дуже популярні в Європі та Америці. А ось у азіатів ставлення до собак неоднозначне, також собак недолюблюють і в ісламських країнах, вважаючи їх «нечистими» тваринами.

У Європі права тварин захищені законом

  • В усіх країнах Євросоюзу права кішок та собак захищені спеціальною конвенцією.
  • Нідерланди стали першою країною у світі, де немає безпритульних тварин.
  • В Італії за покинуту кішку або собаку передбачено кримінальну відповідальність.
  • В Іспанії вперше у світі тварин зрівняли у правах з людиною.

Читайте також:

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні