Середа, 17 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаГаз рахуватимуть у кіловат-годинах: що це означає для українців?

Газ рахуватимуть у кіловат-годинах: що це означає для українців?

Этот материал также доступен на русском языке
Вже з 1 травня 2022 року Україна перейде на систему обліку газу в одиницях енергії. Саме з цього часу українцям почнуть надходити нові платіжки.

Зміни передбачаються ухваленим Верховною Радою законом, повідомляє прес-служба “Оператора ГТС України”.

Згідно із законопроєктом №2553, прийом-передача природного газу проходитиме в кіловат-годинах, а не метрах кубічних.

Оператор ГТС України підтримує законопроект №2553, адже це означатиме:

  • подальшу інтеграцію України до Європейського ринку газу та спрощення бізнес-процесів для замовників послуг транспортування;
  • справедливе ціноутворення – за обсяг отриманої енергії, а не за обсяг переданого газу. Енергетична цінність газу різна залежно від регіону і змінюється у часі залежно від джерела надходження (імпорт, підземні сховища газу, видобувні компанії та т.п.);
  • уніфікацію одиниць вимірювання для різних видів енергії (наприклад, газу та електричної енергії).

Як працюватиме система?

Начальник управління метрології та газовимірювання ВДТСУ Микола Болховітін заявив, що з 1 травня всі українці платитимуть за газ у кіловат годинах, а не метрах кубічних.

За його словами, розрахунок здійснюватиметься так само точно – з використанням стандартних лічильників , які рахують обсяг у метрах кубічних.

Після цього шляхом множення обсягу використаного газу на теплоту згоряння відбувається розрахунок остаточного показника – обсягу газу в одиницях енергії.

Болховітін зазначив, що калорійність газу відрізняється навіть у межах регіону та мета закону, зробити так, щоб жителі регіонів, де теплота згоряння газу низька – платили менше.

Інформації про те, газ якої калорійності надходив за певним маршрутом цього місяця, можна буде побачити в готовій платіжці.

Читайте також:

Джерело: segodnya.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні