Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЛіки за рецептом: коли в аптеках запрацюють нові правила?

Ліки за рецептом: коли в аптеках запрацюють нові правила?

Этот материал также доступен на русском языке
Ліки: навесні антибіотики можна буде купити виключно за електронним рецептом. 

До кінця року така ж практика пошириться і на інші рецептурні препарати (противірусні, гормональні, імуномодулятори). Навіщо це потрібно і як працюватиме?

Ліки: чим небезпечне самолікування?

Самолікування пацієнтів антибіотиками викликає побоювання у наших медиків. Проблема існувала завжди: близько 70% українців вважають за краще лікуватися самостійно. Але під час пандемії коронавірусу використання антибіотиків, за даними Міністерства охорони здоров’я (МОЗ), зросло у 5-6 разів. Бездумне вживання ліків, на жаль, призводить до негативних результатів. За даними Державного фармакологічного центру МОЗ, найпоширенішими наслідками самолікування є: алергічна реакція (84,3%), набряк Квінке (21,5%), анафілактична реакція (5,2%), ураження центральної нервової (4,2%) і травної (3,1%) систем.

Крім цього, самолікування антибіотиками сприяє тому, що бактерії під дією препаратів видозмінюють свої гени і навчаються їм протистояти. Таким чином, антибіотики втрачають ефективність, а хвороби не піддаються лікуванню. Така ситуація, прогнозують у Центрі громадського здоров’я України, згодом призведе до того, що:

  • бактеріальна пневмонія стане смертельною хворобою;
  • жінки при пологах частіше вмиратимуть;
  • ускладнюється лікування раку, оскільки при хіміотерапії пацієнтам часто дають антибіотики;
  • люди частіше помиратимуть від ускладнень після операцій;
  • туберкульоз знову стане вироком.

Не до аптеки, а на прийом до лікаря

У МОЗ України зазначають, що продаж серйозних препаратів за електронними рецептами зведе нанівець практику самолікування. Також це дозволить контролювати, як сімейні лікарі лікують. Крім того, в масштабі країни можна буде сформувати чіткіше уявлення про те, які ліки та в яких кількостях Україна має закуповувати за кордоном, а які виробляти на місці.

Щоб отримати рецепт на покупку антибіотика, пацієнтові з 1 квітня 2022 року необхідно буде звернутися до свого сімейного лікаря. Рецепт лікар випише у електронній системі охорони здоров’я. На телефон пацієнта прийде код, який він має показати в аптеці.

Електронний рецепт мусить містити:

  • інформацію про лікаря (в якому закладі працює, дані його ліцензії на медичну практику тощо);
  • відомості про пацієнта (прізвище, ініціали і вік пацієнта, а також номер його амбулаторної або стаціонарної картки);
  • назва лікарського засобу латинською мовою (за назвою діючої речовини).

Ліки: антибіотики можуть зрости в ціні

Експерти висловлюють побоювання, що продаж антибіотиків за рецептами активізує продаж ліків на чорному ринку (через це вони подорожчають). Причин цього достатньо.

По-перше, не завжди можна потрапити до лікаря навіть за гострої потреби. То запис до лікаря «під зав’язку», то самопочуття хворого не дозволяє йти до амбулаторії, а додому сімейники, як правило, не ходять.

По-друге, якщо лікар звільнився або вийшов на пенсію, пацієнтам про це не повідомляють. А значить, у найнепідходящий час можна залишитися і без лікаря, і без рецепта.

Коли в аптеках запрацюють нові правила?

По-третє, у невеликих містах і селах не завжди є доступ до Інтернету.Тобто отримати електронний рецепт на необхідний препарат у такому разі не вдасться.

Тим не менш, лікарі та фармацевти підтримують продаж антибіотиків за рецептом. І називають умови для успішної реалізації планів. Усі пацієнти повинні до 1 квітня мати свого лікаря, медустанови мусять бути забезпечені відповідним обладнанням. А держава, своєю чергою, мусить ретельніше контролювати фармацевтичний ринок.

Система працює і у нас, і за кордоном

У європейських країнах також користуються електронними рецептами. Наприклад, у 2019 році е-рецепти було введено у Великій Британії. Там пацієнти можуть обирати один із двох варіантів: роздрукований рецепт зі штрих-кодом або електронний рецепт, який відправляється безпосередньо до аптеки.

Із січня 2020-го е-рецепти було запроваджено у Польщі. Замість паперового документа з печаткою пацієнтам на мобільний телефон надходить код із чотирьох цифр. Його показують в аптеці та отримують призначені препарати. Треба зазначити, що хоч нововведення запровадили порівняно нещодавно, воно швидко прижилося. Говорять, завдяки масштабній роз’яснювальній кампанії. Так, за результатами дослідження, проведеного Гданським медичним університетом у другій половині 2020 року, лише 1,8% опитаних не знали, що таке електронний рецепт, а 89,5% за останнє півріччя мали справу з е-рецептами. Електронні рецепти також успішно використовують у Швеції, Норвегії, Данії, Фінляндії, Німеччині, Бельгії, Італії та Греції. 

У нашій країні вже кілька років, як електронні рецепти випробували на програмі «Доступні ліки», яка поширюється на 431 препарат. На сьогоднішній день нею користуються понад 3 мільйони людей: 2,5 мільйона – у містах і 626 тисяч – у селах та селищах міського типу.

Тільки факт

Лише 78% українців уклали декларацію із сімейними лікарями.

(За даними Міністерства охорони здоров’я на кінець 2021 року)

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні