Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатПенсійний збір при купівлі нерухомості: порядок сплати та повернення

Пенсійний збір при купівлі нерухомості: порядок сплати та повернення

Этот материал также доступен на русском языке
При купівлі квартири або іншої нерухомості покупець зобов'язаний сплатити 1% вартості угоди до Пенсійного фонду. Якщо ви купуєте нерухоме майно вперше, то звільняєтеся від сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Про те, як правильно повернути пенсійний збір, розповіли в Міністерстві юстиції України.

Хто звільняється від пенсійного збору?

Також не сплачують пенсійний збір:

  • юридичні особи, які купують нерухоме майно за бюджетні кошти;
  • організації іноземних держав, які мають імунітет згідно з міжнародними договорами;
  • громадяни, які у черзі отримання житла.

При купівлі першого житла при оформленні угоди у нотаріуса покупець пише заяву, що він не має права власності на житло і не набував його раніше (не приватизував, не успадковував, не отримував дар, не купував частку в спільному майні подружжя).

До заяви додаються інформація з Державного реєстру прав на нерухоме майно про відсутність зареєстрованих прав власності на житло, а також дані щодо невикористання житлових чеків для приватизації.

Особі, яка перебувала у черзі на отримання житла, необхідно надати документ від органу, до компетенції якого входить ведення обліку такої черги. Якщо ви вперше придбали нерухомість кілька років тому і сплатили збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, можете повернути ці кошти зараз.

Як повернути пенсійний збір через суд?

Зробити це можна через суд. У законодавстві не закріплено термін, протягом якого можна повертати пенсійний збір. Для цього необхідно звернутися до територіального управління Пенсійного фонду та надати такі документи:

  • заяву у довільній формі;
  • договір купівлі-продажу;
  • копію квитанції про сплату пенсійного збору;
  • інформаційну довідку з Державного реєстру прав на нерухоме майно, яка підтвердить, що придбане житло є першим придбаним нерухомим майном.

Юридична особа у заяві має вказати назву компанії та код ЄДРПОУ, а фізична особа – прізвище, ім’я та по батькові та ідентифікаційний номер.

У заяві необхідно вказати розташування юридичної особи або місце проживання фізичної особи, номер телефону, що підлягає поверненню суму платежу, спосіб переказу коштів з бюджету – у безготівковій формі із зазначенням реквізитів рахунку одержувача коштів або у готівковій формі.

Пенсійний фонд має дати відмову у письмовій формі

Оскільки Пенсійний фонд не володіє інформацією про права власності громадян на нерухоме майно, відповідно і не може встановити факт придбання житла конкретною особою вперше. Тому ПФ відмовить у письмовій формі. Цю відмову необхідно оскаржити в адміністративному суді.

Термін позовної давності становить шість місяців із моменту отримання відмови. Суди стають на бік позивачів, спираючись на рішення Верховного суду, який ухвалив, що держава в особі Пенсійного фонду має довести, що позивач купив житло не вперше.

Після набрання рішенням суду чинності територіальне управління Пенсійного фонду робить подання до Держказначейства, до документів додаються копія рішення суду, оригінал квитанції та заява, в якій зазначаються реквізити для повернення коштів. Судовий збір компенсуватиметься Пенсійним фондом.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні