П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія за втратою годувальника: якою вона буде?   

Пенсія за втратою годувальника: якою вона буде?   

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсія за втратою годувальника не може бути нижчим за два прожиткові мінімуми.

«Мій батько був учасником бойових дій Другої світової війни. Отримував пенсію як пенсіонер МВС і доплату до пенсії. Додаю копію довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії і протокол щодо пенсійної справи батька. На жаль, у мами збереглася тільки копія за 2017 рік.

Хочу запитати: чи може мама перейти на пенсію батька і як вона буде розраховуватися?

Воробйова О. М., м. Каховка, Херсонська обл.»

Право перейти на пенсію батька у мами є.Пенсія за втратою годувальникабуде призначена в розмірі 30% його грошового забезпечення. Роздруківка про розмір пенсії батька, яку ви надіслали, уже втратила актуальність. З 2018 року розмір грошового забезпечення у військових пенсіонерів змінився. Деякі надбавки тепер не враховуються, але самі оклади істотно виросли. Також важливо знати, що пенсія за втратою годувальника, відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», в будь-якому разі не може бути нижчим за два прожиткові мінімуми. Тобто розмір пенсії буде гарантовано не нижчим за 3868 гривень (1934 грн. х 2).

Пенсія за втратою годувальника: доплата

До вказаного розміру пенсії буде ще встановлено доплату за особливі заслуги годувальника у розмірі 70% від надбавки, яка належалася йому. Зі старої роздруківки бачимо, що ваш батько мав право на пенсію за особливі заслуги перед Україною в розмірі 23% прожиткового мінімуму. Зараз це було б 444,82 гривні. (1934 грн. х 23%). Отже, вашій мамі додатково належиться 70% від цієї суми, тобто 311,37 гривні.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні