Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиЗемельний пай - у спадок: чи дадуть субсидію?

Земельний пай – у спадок: чи дадуть субсидію?

Этот материал также доступен на русском языке
Заповнюючи декларацію, слід подати відомості про всі види одержуваних доходів.

«У 2019 помер мій чоловік. Від нього у спадок мені дістався земельний пай сільськогосподарського призначення. Чи можу я розраховувати на субсидію?

Неллі Севіян, село Шершнівка, Полтавська обл.»

Про обмеження та винятки

У Постанові Кабінету Міністрів «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» №848 від 21 жовтня 1995 року (у редакції від 22.05.2021 р.) щодо наявного майна сказано таке.

Житлова субсидія не призначається, якщо:

– загальна площа житлового приміщення перевищує 130 кв. метрів для квартир у багатоквартирному будинку, 230 кв. метрів для індивідуальних будинків (виняток – прийомні та багатодітні сім’ї);

– у власності є більш ніж одне житлове приміщення (квартира, будинок), крім житла, розташованого на тимчасово окупованій території та на лінії зіткнення;

– у власності є транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда і причепа), або більше одного транспортного засобу, з року випуску якого минуло менше 15 років (крім мопеда і причепа). У цьому разі не беруться до уваги автомобілі, придбані через управління соціального захисту.

Також субсидія не призначається, якщо претендент на субсидію або хтось із членів домогосподарства:

– зробив покупку на суму, що перевищує 50 тисяч гривень (купив земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб, будівельні матеріали та інші товари довгострокового вжитку);

– оплатив послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних) на суму понад 50 тисяч гривень;

– має на депозитному банківському рахунку (рахунках) суму понад 100 тисяч гривень;

– купив за останні 12 місяців валюту та банківські метали на суму, що перевищує 50 тисяч гривень.

Зі сказаного випливає, що субсидія не призначається, якщо земля була куплена. Ви ж отримали ділянку у спадок.

Якщо земля приносить дохід

Донедавна придбання права власності на земельну ділянку, зокрема при оформленні спадщини, позбавляло права на субсидію. Але Постановою Кабміну «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» № 1282 від 16 грудня 2020 року (з останніми змінами від 24.12.2020 р.) цю норму було скасовано.

Тепер у розділі V деклараціі про доходи та витрати претенденти на субсидію мають подати, зокрема, інформацію «про проведення платежів за операціями, якими передбачено придбання майнових прав на нерухоме майно та (або) транспортні засоби (механізми), крім об’єктів спадщини або дарування». Тобто отримання землі у спадок або в дарунок не впливає на отримання державної допомоги для оплати комунальних послуг.

Водночас, заповнюючи декларацію, слід подати відомості про всі види одержуваних доходів, зокрема від здавання землі в оренду або від продажу сільськогосподарської продукції (якщо, звичайно, такі доходи є).

Потрібна допомога?

Якщо подати документи на призначення субсидії включно по вересень 2021 року, допомогу на оплату комунальних послуг тим, у кого є право, буде призначено з травня.

 

Раніше опубліковано: Як продати земельний пай?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні