Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіЦіни, зарплатня, комуналка - що нас чекає у новому році?

Ціни, зарплатня, комуналка – що нас чекає у новому році?

Этот материал также доступен на русском языке
Що ж готує нам 2022 рік? Якими будуть ціни, зарплати, комуналка, ліки? Обіцяють і свою вакцину від коронавірусу.

На Новий рік ми традиційно бажаємо одне одному добробуту та здоров’я. І дуже хочемо, щоб побажання та надії справдилися. Багато в чому це пов’язано зі звичайними життєвими питаннями щодо нашого побуту, здоров’я, рівня доходів та цінами. Що ж готує нам 2022 рік?

Комунальні послуги знову подорожчають?

Ціни на комунальні послуги, за прогнозами експертів, у новому році далі зростатимуть. Насамперед це торкнеться таких енергоносіїв, як газ та електроенергія. Тарифи на них фактично заморозили до певного моменту, що згодом може призвести до їх значного стрибка.

ГАЗ. Навесні 2021-го уряд встановив річний тариф на газ для населення. Залежно від постачальника зараз він варіюється від 7,96 гривні за кубометр до 13,50 гривні за кубометр.

За прогнозами експертів, по закінченні опалювального сезону та дії річного контракту ціна на газ може злетіти на 20%. Кабінет Міністрів також озвучив ринкові перспективи: подорожчання газу 2022 року становитиме 13% (з похибкою плюс-мінус 3%). 2023-го вартість газу зросте ще на 7,5%, а 2024-го – ще на 10%. Тобто в найближчі три роки блакитне паливо подорожчає більш ніж на 30%.

Щоправда, не зовсім зрозуміло, як уряд планує стримати ціни від значного зростання. Адже нинішня ціна газу вже сьогодні 40-45 гривень за куб.

А тариф на доставку газу зміниться вже з 1 січня. Національна комісія у сфері енергетики та комунальних послуг затвердила відповідні розрахунки (докладніше про це ми писали у №50 від 14 грудня 2021 року ). Підвищення становитиме від 1,2% до 30%, залежно від компанії.

ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЯ. Аналогічна ситуація складається з електроенергією. Так, згідно з постановою уряду, з 1 жовтня 2021 року для споживачів, які витрачають понад 250 кіловат, діє тариф 1,68 гривні за кіловат. При обсягу споживання до 250 кіловат тариф становить 1,44 гривні за кіловат. Такі розцінки діятимуть до 30 квітня 2022 року, а потім, напевно, збільшаться, якщо уряд не вирішить питання з дефіцитом вугілля.

За прогнозами аналітиків, дефіцит вугілля до кінця опалювального сезону складатиме мільйон тонн. ТЕЦ та ТЕС змушені замінювати брак вугілля природним газом. Купівля газу за ринковою вартістю призведе до подорожчання електрики приблизно на 20%.

ВОДА. Потрібно сказати, що якщо для населення тарифи «притримали», то для підприємств вони таки ринкові. Зокрема, збільшення витрат на електроенергію і газ для підприємств вже стало приводом для перегляду тарифів на воду. 22 грудня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, змінила тарифи на послуги водопостачання та водовідведення для 45 водоканалів країни. А значить, починаючи з січня споживачі платитимуть більше за послуги водопостачання та водовідведення.

Ціни на продукти змінюватимуться

Стрімке зростання цін на харчові продукти, промтовари та споживчі послуги, яке ми спостерігали 2021-го, продовжиться і цього року. Причина та сама – рекордні ціни на газ на світовому ринку. Знизитися ціни на товари першої потреби та комуналку можуть лише в тому разі, якщо вартість блакитного палива відкотиться назад. Щоправда, в це не дуже віриться.

Через захмарні ціни на блакитне паливо лідерами подорожчання стануть добрива. Адже у їх виробництві частка природного газу становить до 80% – він виступає і як сировина, і як енергоносій. Тому, за прогнозами експертів, вартість необхідної для сільського господарства продукції хімпрому може зрости на 30-70%.

Подорожчання добрив разом зі збільшенням витрат на електроенергію та паливо призведе до підвищення цін на сільськогосподарську продукцію, зазначають експерти. Так, вартість пшениці буде вищою приблизно на 17%, овочі та фрукти можуть піднятися в ціні на 15-18%.

За прогнозами економістів, за збереження нинішньої ціни на газ хлібобулочні вироби подорожчають на 20%, молочні продукти – на 20-40%, олія – на 15-30%, цукор та крупи – на 10-20%, м’ясні продукти – на 12-18%.

У зв’язку з тим, що набрав чинності новий податковий закон, зростуть у ціні алкоголь та тютюнові вироби.

Серед промислових товарів найвище злетять ціни на будматеріали та скло – на 20-50%. Відповідно, нерухомість у великих містах країни навесні може подорожчати мінімум на 10-15%.

Зарплати бюджетників зростуть удвічі

Зростання тарифів, цін на продукти та товари першої потреби стали причинами падіння рівня життя в Україні. Це позначилося, зокрема, на бюджетних працівниках із невисокою зарплатою. До них, зокрема, належать медпрацівники та педагоги. У будь-якій країні здоров’я та освіта у пріоритеті, а професії у цих сферах вважаються престижними. Але, на жаль, поки що не у нас. Хоча надія є.

Верховна Рада розробляє нову систему оплати праці для всіх бюджетних галузей. Планується вивести розмір оплати праці бюджетникам на рівень 200% від середніх по країні. Першими, хто почне отримувати підвищену зарплату, стануть медики. Окремий норматив підрахунку зарплати також запровадять для вчителів, працівників культури, науковців. А тепер докладніше.

МЕДПРАЦІВНИКИ. Влада стверджує, що з 1 січня 2022 року лікарі отримуватимуть від 20 тисяч гривень на місяць. Медсестри, тобто середній медичний персонал – від 13,5 тисячі. На такі цифри планують вийти за рахунок збільшення надбавки за престижність праці медичним працівникам бюджетної сфери. Збільшення складе:

  • лікарям та професіоналам з вищою немедичною освітою, допущеним до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я, – до 500%;
  • спеціалістам з базовою вищою медичною освітою та неповною вищою медичною освітою – до 300%.

Конкретний розмір надбавки за престижність праці встановлюватиме керівник медичної установи. Обіцяють також, що підвищення торкнеться і молодшого медичного персоналу.

ПЕДАГОГИ. Зростання зарплат для працівників сфери освіти було закладено до Держбюджету-2021. Прем’єр-міністр похвалився тим, що зарплата шкільних вчителів у минулому році підвищувалася двічі (у січні та грудні) та в середньому зросла на 25%. Підвищення посадового окладу для педагогів закладено у бюджеті на 2022 рік. У новому році зростання виплат становитиме приблизно 8%.

Якщо враховувати нинішні показники та додати до них заплановане підвищення, то суми будуть такі:
– молодий учитель без категорії та стажу роботи – близько 10 тисяч 500 гривень (з 1 грудня було 9768 гривень);

– вчитель ІІ категорії – близько 13 тисяч гривень (з 1 грудня – 12 тисяч 053 гривні);

– вчитель І категорії – приблизно 13 тисяч 900 гривень (з 1 грудня – 12 тисяч 906 гривень);
– учитель вищої категорії – приблизно 14 тисяч 859 гривень (з 1 грудня – 13 тисяч 759 гривень).
Заробітна плата директорів шкіл зросте до 17 тисяч гривень (з 1 грудня – 15 тисяч 742 гривні).

***

Нагадаємо, що мінімальну зарплату в Україні з 1 грудня 2021 року зафіксовано на рівні 6500 гривень. Її зростання заплановане з 1 жовтня 2022 року – до 6700 гривень.

Нові вакцини, щеплення та ліки

У 2022 році в Україні, за словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, має бути зроблена перша вітчизняна вакцина проти коронавірусу. Виготовлена ​​вона буде у Харкові. Препарат, розроблений науковцями Інституту біології клітин НАН України, вже тестують у Польщі. Випробування проводяться на мишах у лабораторіях міста Гданська. Збираються на харківському фармакологічному підприємстві також запустити виробництво вакцини «Коронавак», розробленої в Китаї .

Сподіваються у МОЗ і на те, що наступного року ми зможемо почати випускати ліки від коронавірусу. Йдеться про виробництво медикаментів за патентом двох американських фармацевтичних компаній – «Пфайзер» і «Мерк». До того ж планують закупити ліки від коронавірусу «Паксловід». Препарат дозволить запобігти ускладненням захворювання у пацієнтів, які перебувають у групах ризику.

***

У новому році, згідно з наказом голови МОЗ, рекомендують зробити додаткову, третю дозу вакцини від коронавірусу. Насамперед вона буде доступна людям з ослабленим імунітетом.

Зробити третю дозу вакцини рекомендується:

  • людям з ВІЛ-інфекцією та онкологією;
  • після трансплантації органів;
  • хворим на імунодефіцит.

Ввести третю дозу таким пацієнтам можна незалежно від того, якою вакциною вони щепилися раніше.

У січні-лютому нового року, за словами Віктора Ляшка, в Україні буде дозволено і так звану бустерну дозу вакцини. Що це означає?

З часом ефективність препарату знижується. І для підвищення захисту організму від інфекції потрібна додаткова доза вакцини, яка називається бустерною дозою. Тому через шість місяців після повного курсу вакцинації медики рекомендують щеплення повторити (пройти ревакцинацію). Бустерна доза забезпечує сильніший та триваліший захист від коронавірусу, запобігаючи поширенню хвороби. А згідно з останніми дослідженнями, забезпечує також захист від нового варіанту вірусу «Омікрон».

Бустерне щеплення може стати доступним в Україні, коли дві дози отримають щонайменше 50% дорослого населення.

 Вероніка Поліщук, Ольга Новикова

Читайте також:

Нове на сайті