Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачУкраїна: червона ікра - 70% підробка, як її визначити

Україна: червона ікра – 70% підробка, як її визначити

Этот материал также доступен на русском языке
Фахівці з центру експертизи «Тест» придбали 10 банок червоної ікри в різних торгових точках: 7 з них після перевірки виявилися підробкою. Деякі з підробок небезпечні для здоров'я.

Червона ікра, яка продається в Україні, на 70% представлена фальсифікацією. Фальсифікат можуть пропонувати як за низькими, так і за високими цінами. При цьому деякі підробки можуть бути не лише несмачними і не корисними, але і становити загрозу для організму.

Справжня червона ікра не мусить бути дешевою

Фальсифікат, як правило, пропонується за низькою ціною – від 40 гривень. При цьому на 140-грамовій банці з «червоною ікрою» вартістю 40 гривень продавець іноді має досить цинізму, щоб написати: «Остерігайтеся підробок».

За словами голови правління “Тест” Валентина Безрукого, якщо 100-грамова банка ікри коштує дешевше 115 гривень, то це точно підробка.

Як правило, в таких підробках замість ікри є білкові капсули або желатин із замороженою соняшниковою олією. Вартість такого продукту становить 14 гривень за 100 грамів.

“На жаль, така ікра дуже добре продається. У мене є друзі, які купують таку ікру, їм подобається, що вона виглядає дуже красиво, не тхне рибою. Але справжня ікра мусить пахнути рибою», – розповідає Валентин Безрукий.

Висока ціна не гарантує якість

Здавалося б, за високу ціну продавці повинні пропонувати натуральний продукт високої якості. Однак насправді все не зовсім так. Деякі виробники фальсифікату навмисне завищують ціни, щоб у покупців навіть не було сумнівів, що це якісний товар.

Торгова мережа пропонує 100 грамів ікри нібито російського виробництва за 140 гривень. Хоча насправді вартість 100 грамів такого продукту в 10 разів менша.

Справжня ікра може мати різну ціну

Якщо ікра I класу, то яйця в ній повинні бути приблизно однакового розміру, все цілісне і пахне рибою. У такій ікрі відносно низький вміст солі. На дні банки не мусить бути рідини.

У ікрі другого сорту не всі яйця обов’язково однакові, в ній більше солі, а деякі яйця можуть луснути. Вартість такої ікри може стартувати від 100 гривень.

“Не можна сказати, що за 100 з копійками гривень справжню ікру не купиш. Ще кілька тижнів тому можна було взяти ікру за 150 гривень, яка зазвичай коштує 300 гривень», – зазначив Максим Несміянов, директор Спілки споживачів України.

На його думку, треба особливо уважно ставитися до ікри, яка нібито виробляється в Росії. Справа в тому, що Україна вже кілька років не імпортує цей продукт звідти.

Тому або покупці намагаються «запарити» підробку, або це таки справжня червона ікра, яка була ввезена контрабандою. Само собою зрозуміло, що такий продукт коштує дорого, а не 35-40 гривень за банку.

І все ж фахівці не радять купувати ікру, в якій міститься уротропін (Е 239). Цей консервант може бути небезпечним для здоров’я.

Читайте також:

Джерело: OBOZREVATEL

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні