П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеЗавдання: відучити кішку стрибати на ялинку

Завдання: відучити кішку стрибати на ялинку

Этот материал также доступен на русском языке
Новорічна ніч, ялинки, ялинки також подобаються кішкам. Вони намагаються залізти на них, заточувати кігті, з'їдають кілька різдвяних голок. Ця любов може скінчитися сумно.

Давайте розберемося, як захистити свою кішку від травм, а ялинку від падіння на підлогу.

Чому кішки так люблять ялинки?

Кішки є допитливими тваринами за своєю природою, і будь-яка нова річ автоматично викликає у них інтерес. Запах свіжої деревини обов’язково приверне їх увагу.

 

Фахівці вважають, що ялинка пробуджує у кішок вродженs інстинкти, які виникли ще до того, як цих тварин приручила людина. Раніше кішки лазили по деревах, щоб знайти їжу і контролювати свою територію. Перебуваючи на висоті, кішки почуваються в безпеці. Хоча самі вони є хижаками, але можуть легко стати здобиччю великих тварин.

Крім проблем безпеки, у кішок є ще одна інстинктивна причина, щоб бути зацікавленими у святковому дереві. Це пов’язано з тим, що вони позначають територію. У дикій природі тварини мітять дерева, розпорошуючи сечу, залишаючи подряпини або частинки хутра при протиранні об них.

Таким чином вони створюють свою територію і шукають партнера. У домашніх умовах цей інстинкт прокидається, бо кішка відчуває свою територіальну незахищеність. На звичайній території з’являється новий об’єкт. Ялинка, сокріш за все, потрапить у категорію таких цілей через її незнайомий запах.

Чи можна відучити кішку залізати на ялинку?

 

Це досить складно. Кішка, яка вже стрибнула на ялинку, скоріш за все, захоче зробити це знову. Ви не можете змінити інстинкти вашої вихованки. Тварина все одно проявить інтерес до ялинки. Якщо ви хочете відлякати кішку від святкового дерева, то доведеться докласти певних зусиль.

Ветеринари підкреслюють, що не всі кішки обов’язково хочуть стрибати на дерево. Для багатьох тварин достатньо лише однієї побіжної перевірки. Але якщо ваша кішка вирішила перетворити ялинку на точилку для кігтів або постійно намагається залізти на неї, то потрібно вжити заходів обережності.

Як захистити свою кішку і ялинку?

 

Всі члени сім’ї повинні дотримуватися правил і бути послідовними. Якщо ви поставили собі за мету не пускати кішку до ялинки, а ваші діти сміються і з задоволенням спостерігають, як вихованка намагається дістати іграшку, то у вас нічого не вийде. Тварина просто не зрозуміє, чому одні люди щасливі, а інші сердяться.

Фахівці рекомендують відразу відлякати кішку, якщо вона проявляє інтерес до ялинки. Ви можете поставити поруч банку, наповнену монетами, і струшувати її кожен раз, коли тварина наближається. Кішки не люблять гучних звуків, це може їх відлякати.

Використовуйте відлякуючі аромати. Ялинку оббризкайте захисним спреєм, який можна купити в зоомагазині. Його називають спреєм для захисту меблів і рослин від кішок. Покладіть цедру апельсина або лимона під дерево. Повісьте апельсинові скибочки на ялинку в якості прикрас. Полийте яблучний оцет на ялинкові іграшки.

Повісьте дзвіночки на нижні гілки ялинки. Коли кішка спробує дістати гірлянду або іграшки, ви почуєте попереджувальний дзвін.

Можна відволікти кішку. Розкиньте в кімнаті, де стоїть ялинка, різні іграшки для кішок і кігтеточилку. Такий спосіб не завжди працює, адже під час гри кішка може перейти на ялинку

Відмовтеся від традиційної мішури. Зробіть гірлянду з паперу. При спробі схопитися за неї паперова гірлянда буде рвати, в той час як звичайна блискуча мішура може тягнути ялинку разом з собою.

Прикрасьте ялинку за відсутності кішки. Тварина може вирішити, що ви вішаєте блискучі іграшки спеціально для неї і захоче отримати їх.

Андрій Горін

Фото: Freepik, Pinterest, Рexels

Докладніше: Одеса: Новий рік у морському стилі

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні