П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДачаЗимові турботи в саду: як врятувати дерева від шкідників

Зимові турботи в саду: як врятувати дерева від шкідників

Этот материал также доступен на русском языке
Погода в останні кілька років нестійка, причому в будь-яку пору року, тому знищувати ворогів саду взимку зручно і необхідно.

Білан і золотогуз: як їх нейтралізувати?

Передусім огляньте дерева в саду. У деяких місцях на гілках висить листя з ледь помітною павутиною. В такому прихистку оселився білан. Знешкодьте його, поки він спить – струсіть листя з дерев і спаліть його. Уважно огляньте кору плодових, особливо якщо восени ви не встигли обробити дерева мідним купоросом і побілити.

Наприклад, на стовбурі і гілках яблуні зимує золотогуз, а під корою – гусінь яблуневої молі.

Боротьбу з останніми залишаємо на весну, а щоб нейтралізувати золотогуза, обрізаємо його міцно прикріплені гнізда разом з гілочкою за допомогою секатора. Майте на увазі, що волоски гусениць золотогуза є отруйними, тому завжди надягайте рукавички при роботі.

Під корою дерев зимують кліщі

На корі дерев і в розгалуженнях гілок зимують кладки яєць різних кліщів і комах: червоного яблуневого кліща, зимової молі тощо. Щоб знищити ці кладки, видаліть їх металевим шкрябалом.

На молодих пагонах яблуні люблять селитися на зиму яблунева попелиця і медяниця. Виявити їх досить легко: подивіться на кору уважніше – на ній добре помітні невеликі (близько 2,5 мм) блискучі чорні яйця яблуневої попелиці і зовсім крихітні – всього близько одного міліметра в діаметрі – яскраво-помаранчеві яйця медяниці , які прикріплюються до кори дрібними відростками. Боротьбу з цими шкідниками слід проводити в теплі дні зими або наприкінці її, але в будь-якому разі – до розпускання бруньок. Для цього рясно обприскують місця скупчення яблуневої попелиці і медяниці розчином Нітрафену.

Шкідники, які зимують у ґрунті та опалому листі

Багато ворогів саду зимують у ґрунті. Яблуневий квіткоїд, який ховається у верхньому шарі безпосередньо під яблунею, може бути знищений саме взимку. Для цього вибирають час, коли пристовбурне коло злегка розтане, і неглибоко його розпушують.

По можливості перекопайте ґрунт під час відлиги і в малиннику – так ви знищите довгоносиків.

Якщо ви не прибрали опале листя в саду восени, майте на увазі, що в ньому зберігаються збудники таких поширених і небезпечних грибкових захворювань, як септоріоз і антракноз аґрусу і смородини, парша груші та яблуні. Крім того, саме в опалому листі взимку ховаються жуки-довгоносики і павутинний кліщ. Тому бажано видаляти листя з саду, використовуючи його для компосту.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні