Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаСтраховий та північний стаж: про що треба знати?

Страховий та північний стаж: про що треба знати?

Этот материал также доступен на русском языке
Робота на Крайній Півночі до 1991 року зараховується до стажу у розмірі рік роботи за півтора за умови, що людина укладала строковий трудовий договір про таку роботу.

«Я вже писав вам щодо північного стажу, тепер хотілося б дізнатися докладніше про страховий стаж. Я зрозумів, що до 2004 року страховий стаж має зараховуватися з коефіцієнтом 1,2, тобто рік роботи як 1 рік і 2 місяці, а не в одинарному розмірі. Чи так це?

І ще хотів уточнити: чи обов’язково для заліку північного страхового стажу треба надавати довідку з копальні про пільговий характер роботи? Чи можна скористатися лише трудовою книжкою?

Петро Пономарьов, м. Маріуполь, Донецька обл.»

Про страховий стаж

Нагадаємо, що стаж до 2004 року підтверджується насамперед на підставі трудової книжки, а з 2004 року – за даними персоніфікованого обліку про сплату страхових внесків. Тому стаж, вироблений з 2004 року, прийнято називати страховим, як це прописано у Законі України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». До 2004 року було прийнято говорити – трудовий стаж або стаж роботи. Але все це загальний стаж, до якого, крім іншого, включається не лише робота, а й за певних умов навчання, служба у війську, отримання допомоги з безробіття, догляд за дитиною до трьох років тощо. На побутовому, розмовному рівні, трудовий та страховий стаж – це одне й те саме.

Про кратність стажу

Тепер до питання кратності звичайного (не пільгового) стажу. У публікації, на яку ви посилаєтеся та докладаєте до листа, про це взагалі не йшлося. Там ідеться лише про деякі нюанси розрахунку пенсії за роботу в районах Крайньої Півночі, а також про облік зарплати під час розрахунку пенсії.

Щодо звичайного стажу, то в період з 2008 року до 2018 року звичайний стаж при розрахунку звичайних пенсій справді множився на коефіцієнт 1,2 (з 1 січня 2008 року), а потім на коефіцієнт 1,35 (з 1 жовтня 2008 року). У жовтні 2017 року цю норму скасували, і зараз вона не застосовується. Що це означає?

Якщо говорити спрощено, то розмір пенсії можна прорахувати так: скільки років стажу у людини, стільки відсотків від зарплати вона отримає. Якщо стажу 30 років, то основний розмір пенсії складатиме 30% від зарплати. Рівно 9 років із жовтня 2008 року до жовтня 2017 року діяла норма, коли при розрахунку звичайних пенсій стаж множився на 1,35. Тобто за 30 років стажу людина могла отримувати пенсію у розмірі 40,5% від зарплати, ніби у неї 40 з половиною років стажу. До 2004 року такої норми не було. Не діє ця норма і зараз, незалежно від того, коли було призначено пенсію і про який період стажу йдеться.

Про північний стаж

Робота на Крайній Півночі до 1991 року зараховується до стажу у розмірі рік роботи за півтора за умови, що людина укладала строковий трудовий договір про таку роботу. У минулому листі ви писали, що працювали саме на підставі такого договору. Щоб довести своє право на залік такої роботи до стажу у розмірі рік за півтора, до Пенсійного фонду потрібно надати такий договір. Іноді при цьому приймаються й архівні довідки, у яких сказано, що робота здійснювалася на основі строкового трудового договору. Трудової книжки для таких випадків зазвичай недостатньо. Хоча в деяких випадках у самій трудовій книжці написано, що людина, наприклад, «прийнята на підставі укладання строкового трудового договору» або «звільнена у зв’язку з закінченням строкового трудового договору».

Існують і такі трудові книжки, де є великий штамп, у якому чітко прописано, що людина має право на пільги, передбачені за роботу в районах Крайньої Півночі (тут, зокрема, мається на увазі пільгове обчислення стажу). В окремих випадках для заліку північного стажу можуть навіть прийматися документи про броню на квартиру, яку видавали працівникам, направленим на роботу до районів Крайньої Півночі, що також було передбачено лише за умови укладання відповідних трудових договорів. Тобто важливо довести, що такий договір точно укладався.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні