П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіЩо таке кешбек від банків і чому він може скоро зникнути?

Що таке кешбек від банків і чому він може скоро зникнути?

Этот материал также доступен на русском языке
Наприкінці листопада компанії Visa та Mastercard зменшили ставку комісії для розрахунків за картами у торгових точках та онлайн-магазинах. В результаті українські банки стали переглядати свої програми лояльності. Звичний для багатьох кешбек та авіаційні милі опинилися під ударом.

Давайте розберемося, звідки береться кешбек і чому банки хочуть скоротити його.

Що таке банківський кешбек?

У перекладі з англійської cashback означає повернення готівки. Це спеціальна бонусна програма, через яку банки повертають своїм клієнтам відсоток від покупок. Розмір кешбеку буває від 0,2 до 20%. Причому це не віртуальні бали, а живі гроші .

Залежно від умов банку, кешбек діє на всі покупки або на окремі товари у торгових мережах. Кешбек можна розглядати як знижку, яку людина отримує, роблячи покупки за допомогою картки.

Звідки банки беруть гроші для кешбеку?

Кешбек – це не благодійність, а програма лояльності. Повертаючи клієнтам невеликий відсоток за покупки, банки завойовують довіру та спонукають людей витрачати більше грошей. А що більше люди купують безготівково, то більший буде прибуток у банку.

Справа в тому, що за кожну оплату в магазині або на сайті банк отримує свої комісійні. Цю комісію вже включено у вартість товару, і вона становить близько 2%. Покупець зверху нічого не доплачує. Саме з цих грошей банки нараховують клієнтам кешбек.

Чому банки вирішили скоротити кешбек?

Національний банк України домовився з компаніями Visa та Mastercard про початкове зниження комісії для банків на 25%. Вони підписали Меморандум із зобов’язанням знизити ставки за комісіями до 0,9% до 2023 року. Це призведе до того, що банки втратять частину свого регулярного доходу і будуть змушені істотно скоротити кешбек.

 

Варто зазначити, що у першій половині 2021 року через платіжні термінали пройшло понад 370 млрд. гривень. Скорочення комісії навіть на десяті частки відсотка виллється у пристойну суму, яку банки не отримають.

Втративши частину доходів, банки можуть не лише скоротити кешбек, а й запровадити нові комісії для клієнтів. Досвід європейських країн показує, що услід за зниженням ставок за міжбанківськими комісіями можуть змінитися тарифи на обслуговування карток. Зараз в Україні більшість карток або безкоштовні, або дуже дешеві. У майбутньому ситуація може змінитися у бік підвищення вартості обслуговування.

Хто отримає вигоду від того, що Visa та Mastercard зменшили комісію?

Це має бути вигідно бізнесу та великим рітейлерам. За словами співвласника Rozetka Владислава Чечеткіна, на оренду 90 магазинів, усіх складів та всіх офісів компанія витрачає менше, ніж іде на банківську комісію. Якщо платіжні системи її знизять, то продавці зможуть запропонувати покупцям кращу ціну, упевнений Чечеткін.

Співвласник Monobank Олег Гороховський зазначив, що банки до останнього боролися проти втручання держави у регулювання комісій, але цю битву за клієнтів вони програли. Він підкреслив, що тепер чекає разом з усіма, коли торговці знизять вартість товарів і все довкола подешевшає.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто в Україні одержує зарплату 100 тисяч гривень.

Андрій Горін

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні