Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеПровали у пам'яті після алкоголю: чому це відбувається?

Провали у пам’яті після алкоголю: чому це відбувається?

Этот материал также доступен на русском языке
Алкоголь б'є не лише по печінці, а й по нервових клітинах нашого мозку. Що більше людина вип'є ввечері, то більшою є ймовірність, що вранці вона нічого не згадає.

Давайте розберемося, як алкоголь впливає нашу пам’ять і скільки потрібно випити, щоб «допитися до безпам’ятства».

Чому відбувається втрата пам’яті після вживання алкоголю?

У нашому мозку є особлива ділянка, яка називається гіпокампом. Вона складається з двох парних частин і бере участь у формуванні емоцій та пам’яті. В американському Національному інституті боротьби з алкоголізмом (NIAAA) вважають, що під дією алкоголю гіпокамп тимчасово відключається. Внаслідок цього з’являються провали в пам’яті, які бувають частковими або повними.

Гиппокамп

Гіпокамп. Джерело: wikimedia.org

Часткова втрата пам’яті трапляється дуже часто. Багато молодих людей, які вживають алкоголь, зізнавалися, що хоча б раз страждали від цього. У мозку залишаються уривки вражень, але ключові деталі не запам’ятовуються. Людина може забути, куди поклала ключі або звідки взявся синець під оком.

Повна втрата пам’яті – це серйозніша проблема. Людина не пам’ятає взагалі нічого, не розуміє, де вона є. Повні провали можуть свідчити про формування алкогольної залежності.

Чи можна якось повернути спогади?

За словами експертів, якщо з пам’яті випали окремі деталі, це можливо. Повну картину подій вчорашнього вечора можна відновити, якщо зосередитися.

Але якщо йдеться про повну втрату пам’яті, то відновити пам’ять про події найчастіше неможливо. Скоріш за все, мозок навіть не записав цю інформацію, тож спогадів може й не бути.

Скільки потрібно випити, щоби виникли провали в пам’яті?

Вчені та лікарі кажуть, що втрата пам’яті може статися, коли концентрація алкоголю в крові становить 2 проміле. Для людини з масою тіла 60-80 кг це приблизно дві пляшки вина або півлітра коньяку.

Чим швидше вживати алкоголь, тим швидше підвищується його рівень у крові. Ефект посилюється, якщо пити на порожній шлунок.

Хто більше схильний до провалів у пам’яті після алкоголю?

Жінки зазнають провалів у пам’яті частіше, ніж чоловіки. Можливо, це пов’язано з вищим відсотком жиру в тілі. В організмі у жінок менше води, яка здатна розчиняти алкоголь, тому його рівень у крові може зростати швидше.

Літні люди уразливіші до алкоголю. З віком метаболізм уповільнюється, тому алкоголь залишається в крові довше. У групі ризику також люди, які не висипаються або страждають на безсоння.

Андрій Горін

Фото з відкритих джерел

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні