Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіОбережно, підроблені гроші: як визначити і що з ними робити?

Обережно, підроблені гроші: як визначити і що з ними робити?

Этот материал также доступен на русском языке
Національний банк України попереджає про те, що у грошовому обігу з'явилися підроблені купюри. Найчастіше підробляють 200 гривень зразка 2007 року. Особливо слід бути уважними людям похилого віку.

Як відрізнити фальшиву банкноту і як з нею вчинити – роз’яснюють фахівці НБУ.

Де зустрічаються фальшиві гроші?

На думку експертів, фальшиві купюри найчастіше можна зустріти, наприклад, на ринках або в невеликих крамницях, тобто там, де перевіряти гроші ніхто не буде. Тому, щоб уберегти себе, фінансисти рекомендують:

  • не розплачуватися великими купюрами у громадському транспорті або невеликих крамницях;
  • не розмінювати гроші на ринках або незнайомим людям;
  • уважно оглядати купюри при отриманні;
  • за можливістю використовувати безготівкову оплату (карту).

Як визначити підроблену гривню?

Періодично Національний банк вилучає з обігу фальшиві банкноти. Найчастіше це купюри номіналом 200 гривень зразка 2007 року. Вони мають низьку якість і надруковані на принтері або ксероксі.Щоб перевірити гроші на справжність, у банку рекомендують таке.

  1. Перевірити купюру на дотик. Грошовий папір відрізняється від звичайного – з лицьового боку він має рельєфні зображення.
  2. ДИВИТИСЯ НА КУПЮРУ ПРОТИ СВІТЛА. Наприклад, якщо подивитися на 200 гривень (або іншу банкноту) проти світла, буде видно портрет Лесі Українки (або іншого культурного діяча), а також графічний знак гривні «₴». А ось на захисній стрічці (проходить вертикально по купюрі) видно написи: «200 грн»герб та підкреслені позначення номіналу «200» (на інших купюрах цифри зображуються залежно від номіналу, наприклад, «500 грн» або «1000 грн»).
  3. ЗМІНИТИ КУТ НАХИЛУ КУПЮРИ. Номінал великої банкноти у лівому нижньому кутку має поміняти колір з малиново-фіолетового на оливково-зелений. Також має змінитися напрямок руху фонового зображення стрічки.

Що робити з фальшивкою?

Якщо ви виявили у себе в гаманці підозрілу купюру, вам необхідно віднести її до будь-якого банку. Співробітник перевірить, чи має вона ознаки підробки. Також можна звернутися до поліції.Там купюру відправлять на експертизу. Якщо купюра виявиться справжньою – її повернуть (або зарахують на банківський рахунок). Якщо підробленою, то ви залишитеся у програші.

Важливо знати

Національний банк України нагадує, що кожен має право попросити замінити отриману банкноту, якщо сумнівається у її справжності.

Читайте також:

Наші доходи порахують: кого і скільки змусять доплатити?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні