П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаРізнеЯк не втрапити до секти?

Як не втрапити до секти?

Этот материал также доступен на русском языке
За статистикою, жертвами різного роду шахраїв найчастіше стають літні люди.

Але якщо перевірити, наприклад, банківських аферистів досить просто – потрібно лише зателефонувати до свого банку, то розпізнати шахраїв-сектантів набагато складніше. Як уникнути вербування в секту, вибратися з якої без втрат буває дуже непросто?

Порятунок від секти – критичне мислення

У світі є понад 10 тисяч різних сект та релігійних течій. Найчастіше секти маскуються під релігійні організації.

 

Матеріальні труднощі, сімейні негаразди та невпевненість у завтрашньому дні – все це зручний ґрунт для вербування до сект різного штибу. Вся сектантська пропаганда спрямована на людей, які перебувають у стані психологічного розладу або стресу. А в такому настрої кожен із нас перебуває хоча б іноді.

У сприйнятті звичайної людини сектанти асоціюються з вуличними приставунами, яких зараз дуже мало. Але якщо вас все ж таки зупиняють на вулиці з питаннями про сенс життя або добро та зло, можете не сумніватися: ви зустріли сектантів. Зараз може здатися, що сект поменшало, проте це не так: вони просто перейшли до нових форм вербування через інтернет-форуми та соціальні мережі.

Будь-яка секта з моменту свого виникнення заявляє, що лише її члени знають, як допомогти людині. Тим, хто має проблеми, вони пропонують відповіді на всі питання. На людину, яку хочуть залучити до секти, просто виливають ріки любові, але триває це недовго. З психологічної точки зору все досить примітивно: людині здавалося, що вона нікому не потрібна, а тут її просто обожнюють. І вона готова віддати все за ілюзію щастя, якого їй так бракувало. Проте згодом проблеми людини, що втрапила до секти, лише посилюються і її життя поступово стає цілком підконтрольним керівникові секти.

«Ніколи не розмовляйте з невідомими»

Найдієвіша можливість не втрапити до секти – не довіряти чужим людям, які невідомо з якого добра пропонують вирішити ваші проблеми. Саме критичне ставлення до будь-яких, навіть найпривабливіших пропозицій є головним захистом від втрапляння до якоїсь секти.

Не майте справи з тими, хто викликає побоювання. Тим більше якщо людина на вас тисне – це має насторожити. Якщо до вас підійшли на вулиці або зателефонували до квартири «добрі люди», ніколи не розмовляйте з ними – йдіть собі геть або відразу зачиняйте двері. Представники жодної нормальної конфесії так діяти ніколи не будуть. Якщо сумніваєтеся, запитайте поради у священика. Крім того, ви завжди можете попросити допомоги у родичів або знайомих.

Одна з головних небезпек сект полягає в тому, що вони руйнують сім’ї, – сектанти переконують людину, що близькі люди їй вороги, і тому краще піти з дому. Адже так зручніше та безпечніше маніпулювати людиною. А вирвати із секти члена сім’ї практично неможливо без допомоги фахівців.

Більше спілкуйтеся з близькими та друзями

Щоб уникнути потрапляння до секти, знайдіть собі однодумців із сусідів, колишніх товаришів по службі, родичів, словом, спілкуйтеся з тими, кого ви добре знаєте. У теплу погоду гуляйте у парку, читайте там на лавці, загалом, намагайтеся більше бути серед людей. У крайньому разі спілкуйтеся з друзями по телефону або Інтернету. Максимально виключіть зі свого інформаційного поля негативну інформацію, наприклад, новинні або політичні програми, замість них краще подивіться хороший фільм.

Якщо чужі люди вам роблять дуже привабливу пропозицію, тим більше вимагають вирішити негайно, подумайте. Будь-який нормальний представник традиційної конфесії завжди дасть вам час ознайомитися з наданою інформацією, подумати, щоб сприйняти її усвідомлено. Тому, коли вас будуть посилено кудись закликати і вимагати скоріше змінити свою свідомість, не кваптеся погоджуватися. Краще пройти повз вигідну пропозицію, ніж опинитися в лапах аферистів. І частіше згадуйте біблійний вислів «Не сотвори собі кумира», нехай він стане вашим розумним життєвим принципом.

 

Читайте також: Кто написал Библию?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні