Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеЩо таке хімтрейли і чому люди в них вірять?

Що таке хімтрейли і чому люди в них вірять?

Этот материал также доступен на русском языке
Теорій змови вигадано багато. У вересні мешканці Одещини скаржилися, що з літаків розкидають незрозумілу речовину, щоб заразити людей коронавірусом.

Насправді це була їстівна вакцина: вовків, шакалів та лисиць прищеплювали від сказу. Проте не всі в це повірили.

Минуло кілька місяців. Депутат одеської облради закликав людей фотографувати викиди з літаків, після яких відчувається дивний запах хімії. Люди із сіл дзвонять йому і кажуть, що бачили це на власні очі. У коментарях на “Фейсбуці” користувачі підказали народному обранцю, що ці викиди називаються хімтрейлами і що це теорія змови.

Що таке хімтрейли?

Слово chemtrails (хімтрейли) можна перекласти з англійської як “хімічний слід” або “хіміотраси”. Деякі люди впевнені, що білі смуги в небі, які залишаються після літака, це не результат згоряння палива у двигуні, а замасковані небезпечні хімікати, віруси та канцерогени. Прихильники цієї теорії вважають, що хімічні речовини скидають на землю навмисне. Дехто навіть вважає це формою бактеріологічної зброї.

Особливо популярною теорія хімтрейлів стала під час епідемії коронавірусу. В основному COVID-19 передається повітряно-краплинним шляхом, тому багато людей повірили в чутки, що його можна розпорошити з неба і заразити максимальну кількість людей.

Звідки взялася взагалі теорія про хімтрейли?

Складно сказати. Автори українського проекту “Вокс Чек”, які займаються перевіркою фейків та сумнівних теорій, знайшли згадки про хімтрейли приблизно з середини 90-х років минулого століття. Повітряні сили США опублікували в 1996 звіт про можливість зміни погоди вручну за допомогою хімії. Якщо розпорошувати на хмари спеціальні речовини, то опади теоретично можна контролювати. Налякані американці почали вимагати від влади припинити експерименти і нічого на них не розпорошувати.

Після цього на інтернет-форумах почали обговорювати різні теорії, пов’язані з розпорошенням хімічних речовин. Потім про хімтрейли розповів популярний радіоведучий Арт Белл у своїй передачі, присвяченій паранормальним явищам. І поступово це явище увійшло до масової свідомості американців. Термін “хімтрейли” навіть згадали в доповіді Конгресу США, як один з екзотичних видів озброєння, поряд із плазмовим та ультразвуковим.

Що говорять учені та фахівці з приводу хімтрейлів?

Что такое химтрейлы?Наукових доказів існування хімтрейлів немає. Під час дослідження Інституту Карнегі та Каліфорнійського університету в Ірвайні 98,7% опитаних учених (76 з 77) не виявили жодних підтверджень, що існують будь-які програми атмосферного обприскування.

Сліди від літака нешкідливі. Вони утворюються на великій висоті, коли двигун викидає у повітря відпрацьовані гази. Ці викиди дуже гарячі, а температура за бортом, навпаки, дуже холодна — на виході виходить пара. Такий викид називають конденсаційним слідом (contrail).

Крім того, дослідники з Гарвардського університету заявили, що ніколи не зустрічали підтвердження теорії хімтрейлів. Але навіть якщо уявити, що це можливо, то для виробництва, навантаження та розпилення потрібні тисячі чи десятки тисяч людей. Утримати таку програму в таємниці було б дуже важко.

Андрій Горін

Фото: telegraph.co.uk

Раніше опубліковано: Без щеплення від коронавірусу не пустять до автобуса, поїзда, літака

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні